Cover Letter Örneği [10 Adımda Detaylı Anlatım]

Posted by Essay Sepeti Category: Uncategorized

Cover letter günümüzde özellikle yurt dışında işe girecekler kişiler için, ya da Türkiye’de saygın şirketlerde çalışmaya başlayacak yeni mezunlar için vazgeçilmez bir yazı parçasıdır.

Cover letter yazdırmak veya job interview simülasyonu yapmak isterseniz bize sağ aşağıda bulunan mesaj butonundan, iletişim bölümünden ya da [email protected] adresinden ulaşabilirsiniz. Niyet mektubu (intent letter) konusunda danışmanlık almak istiyorsanız tıklayabilirsiniz. Ya da cover letter (ön yazı) için Türkçe bir kaynak arıyorsanız, Türkçe cover letter örnekleri olarak ön yazı örnekleri sayfamıza göz atabilirsiniz. Cover letter yazınız için proofreading veya editing hizmetine ihtiyacınız varsa tıklayarak ulaşabilirsiniz. Hadi başlayalım : )

Cover Letter Nedir?

Cover letter, özgeçmişiniz ya da CV’niz ile bir işe başvururken başvurduğunuz iş yerine verdiğiniz, işe dair isteğinizi, yeteneklerinizi, kabiliyetlerinizi ve organizasyona katabileceklerinizi anlatan bir sayfalık bir yazıdır. Türkçe’de ön yazı olarak bilinir.

Cover letter, Türkiye’deki çoğu profesyonel organizasyonda ve yurt dışındaki şirketlerde istenen bir yazı türüdür. Sizin başvurduğunuz iş ile olan uyumunuzu, işe ve şirkete kabiliyetleriniz ve yetenekleriniz ile neler katabileceğinizi, vizyonunuzu, başarılarınızı ve kendinizi kısaca tanıtmaya yarayan yazıdır.

Cover letter yurtdışında bir işe başvururken ya da Türkiye’deki yabancı kökenli ve İngilizce konuşulan şirketlere başvururken olmazsa olmazdır. Cover letter konusunda danışmanlık almak için bize iletişim kısmında ulaşabilirsiniz.

on-yazi-yazdirma-hizmeti

Ön Yazı Yazdırma Hizmeti – Essay Sepeti

Cover Letter Formatı veya Yapısı

Cover letter format olarak profesyonel görünmeli ve akıcı olmalıdır. Paragraflardan oluşmalıdır. Temiz, düzenli, okunabilir ve tutarlı olmalıdır. Bunlar göz önüne alındığında uygulamanız gereken temel ipuçları şunlardır:

  • Arial, Calibri veya Times New Roman gibi basit, okunabilir bir yazı tipi kullanmalısınız. Yaratıcı bir iş için başvuruyor olsanız bile, farklı yazı tiplerini denememelisiniz.
  • 11 veya 12 yazı boyutunu kullanmalısınız. Küçük yazı boyutlarının okunması zordur, daha büyükler ise profesyonellikten uzaktır.
  • Yazınızı maksimum bir sayfa olmalıdır. Bunun için, kenar boşluklarını daraltabilirsiniz. Satır aralığıyla da oynayabilirsiniz; ancak, 0.9’un altına veya 1.5’in üzerine çıkmamalısınız.
  • Metin hizalamasında tutarlı olmalısınız. Tüm yazı sola hizalanmış şekilde olursa hem daha profesyonel gözükecek hem de okunması kolaylaşacaktır.
  • Adınızı, adresinizi, telefon numaranızı, e-posta adresinizi ve tarihi sayfanın sağ üst köşesine koymanız gerekmektedir. İşe alım yapacak kişilerin adlarını biliyorsanız “Dear [İsim] Mrs/Mr” veya “Dear [İsim Soyisim]” ile başlayıp “Kind Regards” kalıbı ile bitirebilirsiniz. İşe alım yapacak kişilerin adlarını bulamıyorsanız da başlangıçta “Dear Responsible” kalıbını kullanabilir ve tekrar benzer şekliyle “Kind Regards” yazarak yazınızı bitirebilirsiniz.
  • Bir e-mail’e CV ve cover letter ekliyorsanız, e-mail’inizin da iyi bir ilk izlenim bıraktığından emin olun. Topic satırına açık pozisyonun adını ekleyebilirsiniz. Böylece daha açık bir şekilde detaylara önem veren bir aday olduğunuz attığınız e-mail ile bile farkedilecektir. Aynı zamanda, eklediğiniz dosyalarınızın üstünde adınızın açıkça yazdığından emin olun, örneğin, Joe_Doe_Cover_Letter şeklinde bir düzenleme yapabilirsiniz. Yazım hatalarının önüne geçmek için göndereceğiniz e-mail’i iki kez kontrol edin ve en üstte doğru adı kullandığınızdan emin olun.

Cover Letter Nasıl Yazılır?

İşverenler, yalnızca açtıkları pozisyon için kalifiye değil, aynı zamanda iş konusunda hevesli birini işe almak ister. Cover letter yazınızda işverene tutkunuzu hissettirmeniz, her sabah işe gelmek isteyeceğinizi, elinizden gelenin en iyisini yapacağınızı ve şirketin hedeflerine tam anlamıyla katkıda bulunabileceğinizi gösterecektir.

Heyecan ve enerji eksikliği ise işle ve görevlerinizle gerçekten ilgilenmediğiniz hakkında bir mesaj verecektir.

İşverene tam olarak hangi işin sizi çektiğini veya şirketle ilgili hangi detayların ilginizi arttırdığını belirtin. İş tanımında belirtilen belirli anahtar kelimeleri kullanın.

Örnek vermek gerekirse:

  • “Bir ofis müdürü olarak sorumluluklarımın ofisteki operasyonları organize ederek özel raporları analiz etmeyi içerdiğini görmek beni mutlu etti.”

Ardından, bu görevleri yerine getirmede neden başka bir adaydan daha iyi olduğunuzu gösterin. İş tanımından, seçtiğiniz görevleri yerine getirme yeteneğinizi gösteren belirli becerilerden, iş deneyiminden ve başarılarınızdan bahsedin.

Yalnızca sizi özellikle ilgilendiren iş görevlerinden bahsettiğinizden emin olun ve zayıf yönlerinizi ortaya çıkaracak görevlerden bahsetmekten kaçının.

Umutsuz Görünmeyin

Bazen hayalinizdeki şirkete başvuruyor olabilirsiniz ya da uzun zamandır aradığınız bir pozisyon için can atıyor olabilirsiniz. Daha önce de belirtildiği gibi, cover letter yazınızda bu işe olan hevesinizi göstermeniz önemlidir – ancak çok ileri gitmemeli ve çaresiz görünmemelisiniz.

Cover letter yazınızı bitirirken ve bir geri arama veya görüşme talep ederken, aşırı istekli görünmeden iş için en iyi aday olduğunuzu gösterdiğinizden emin olun.

Kaçınmanız gereken bir örnek vermemiz gerekirse:

  • “Umarım en kısa zamanda benimle iletişime geçersiniz. Lütfen becerilerimin ve deneyimimin şirketinize nasıl faydalı olacağını daha fazla konuşmak için benimle iletişime geçin, sizden haber beklemekteyim.”

 Kendinizden emin olmadığınız izlenimi veren ‘lütfen’ veya ‘umarım’ gibi kelimelerden kaçının. Bu basit ifadeler, işverenin zihninde size dair şüphe uyandırmak için yeterlidir. Umutsuz görünmeyin, iddaalı olun.

Benmerkezli veya Çok Hırslı Görünmeyin

İşverenler, güvenilir olduklarına inandıkları kişileri işe almak isterler. Hem kendine hem de yeteneklerine güvenen bir kişi, çevresindeki insanlarla daha iyi bir iletişim kurabilir, sorumluluklarını bağımsız ve özverili bir şekilde yerine getirebilir.

Cover letter yazınızı bitirirken kibar olmayı ve bir mülakat talep etmeyi unutmayın, ancak bir mülakat talep ederken sadece işe alım müdürü ile kendiniz için bir görüşme planlamayı teklif etmeyin. Bu uygun gözükmemektedir. Diliniz daha resmi olmalıdır.

İsteğinizi göstermek, kesinlikle cover letter yazınızın kabul edilmesini sağlayacaktır ve hatta diğerlerinden farklı olarak öne çıkmasını sağlayacaktır, ancak yazınızı bitirirken asla benmerkezci ve egolu görünmemelisiniz.

Kaçınmanız gereken örnekler vermemiz gerekirse: 

  • “Pazartesi sabahı sizinle bir mülakat ayarlamak için sizinle iletişime geçeceğim, böylece becerilerimin ve uzmanlığımın şirketinize nasıl fayda sağlayacağı hakkında daha fazla konuşabilirim.”
  • “Yeteneklerimin emsalsiz olduğundan eminim ve sadece beklentilerinizi karşılamakla kalmayıp onları aşacağım ve şirket basamaklarını kısa sürede tırmanacağım. Lütfen görüşmemi en kısa zamanda planlayın.”
  1. Klişelerden Kaçının

“Ben harika bir takım oyuncusuyum ve işime tutkuyla bağlıyım.”

Bu cümlede yanlış olan ne, siz ne düşünüyorsunuz?

İlk olarak, aslında bu cümle başka hiçbir adayın söyleyemeyeceği bir cümle değil. Yaratıcı değil ve klişe gözüküyor. İkinci olarak, işe alım uzmanı muhtemelen bugün aynı cümleyi birçok kez okudu. Üçüncü olarak ise, iddiaları destekleyecek hiçbir kanıt sunulmadı. Hangi örnekle takım oyuncusu olduğunu kanıtlayabilirsin ya da bu işe olan tutkunu gösterebilirsin? Somut örneklerle kendini desteklemelisin.

İddialarınızı yerinde örneklerle destekleyerek becerileriniz konusunda net olun ve bir işverenin daha önce defalarca duyduğu klişelerden kaçının.

  1. Düzeltmeyi Unutmayın

Herkes arada bir yanlış tuşa basar ve hepimizin de asla doğru yazamadığı kelimeler vardır.

Ancak, zayıf bir dil bilgisi ve imla hataları sizi kötü yansıtacaktır. Bir işverene, belki de peşinde oldukları ayrıntılara tam olarak dikkat etmediğinizi gösterebilir. Eğer yazım hatalarını düzeltmek istiyorsanız Essay Sepeti’nden proofreading ve editing hizmeti alabilirsiniz.

Yazmayı bitirdikten sonra, kelimelerin doğal bir şekilde aktığından emin olmak için kapak mektubunuzu birkaç kez yüksek sesle okuyun. Bazen, kulağa nasıl geldiğini duyana kadar küçük hataları fark etmezsiniz. Mümkünse, yeni bir bakış açısı elde etmek için bir arkadaşınızın veya aile üyenizin sizin için okumasını sağlayın.

  1. Profesyonel Olun

Cover letter ne kadar arkadaş canlısı, eğlenceli veya yaratıcı olduğunuzu göstermenin yeri değildir. Eldeki işi yapabilen ciddi, yetkin ve profesyonel bir kişi olduğunuzu göstermelisiniz.

Bu, katı ve aşırı resmi olmanız gerektiği anlamına gelmese de, tonunu, stilini ve biçimlendirmeyi profesyonel tutmanız gerektiği anlamına gelir. Daha önce belirttiğimiz kurallar çerçevesinde yazmalısınız. 

  1. Somut Örnekler Kullanın

Herkes harika bir iletişim yeteneğine sahip olduğunu söyleyebilir. Somut örnekler ile bunu kanıtladığınızdan emin olun.

Kendiniz veya becerileriniz hakkında yaptığınız her şeyi somut bir örnekle takip ettiğinizden emin olun.

Başarılarınızı tanımlamak için genel nitel kelimeler kullanmayın. “Birçok” yeni müşteriyi şirkete üye yaptığınızı söylemek yerine, aylık müşteri edinme oranını %34 artırmayı başardığınızı söyleyin. Şirketin kar marjına “katkı sağladığınızı” söylemek yerine, kar marjını 12 ayda %8 artırdığınızı söyleyin. Daha açık ve profesyonel bir dil kullanın. 

  1. Uyarlayın

 Söz konusu şirkette belirli bir pozisyona başvuran ve gerçekten istekli çok sayıda aday olacaktır. Öyleyse neden alelade birini işe alsınlar? Bu kişinin bu işi istediğinden tamamen eminler mi? Bunu hissettirebilir misiniz?

İşverene, size sundukları bu fırsattan heyecan duyduğunuzu ve onlara ihtiyaçlarını karşılayabileceğinizi gösterin. Cover letter yazınızı belirli bir pozisyona ve şirkete göre uyarlamak için zaman ayırırsanız, çok daha fazla şansınız olacaktır. Araştırmayı seven ve ilgili olan karakterinizi açıkça göstermiş olacaksınız. 

  1. Kısa ve Öz Olun

 Mark Twain’in ünlü bir sözünde de söylediği gibi: “Kısa bir mektup yazacak zamanım yoktu, bu yüzden onun yerine uzun bir mektup yazdım.” Bir CV cover letter yazısını kısa ve öz tutmak, sunacak daha az şeyiniz olduğu anlamına gelmez.

Aslında, işverenler daha kısa cover letter yazılarını tercih etme eğilimindedir, bu nedenle asla gereğinden fazla kelime kullanmayın.

  1. CV’nizi Tekrar Etmeyin

İşveren özgeçmişinizi zaten gördü. Muhtemelen cover letter okurken önlerine çıkarmış ve birlikte kontrol ediyorlardır. Aynı bilgiyi iki kez okumaktan hoşlanmazlar.

Özgeçmişiniz, sizinle, kariyer ve eğitim geçmişinizle ilgili önemli bilgilere genel bir bakış niteliğindedir. Cover letter ise işvereni en iyi aday olduğunuza ikna etmek için oradadır. 

  1. Kendinizden Emin ve Aktif Olun

 Yazınızda çok pasifseniz, kendine güveni olmayan pasif biri olarak görülebilirsiniz.

Yeteneklerinize güvenin. Proaktif olabileceğinizi ve kendi işinizin sorumluluğunu üstlenebileceğinizi onlara gösterin.

  1. Anahtar Terimleri Kullanın

Bunu yaparak bir taşla iki kuş vurmuş olursunuz. İlk olarak, şirketin BSTS’sinin cover letter yazısı ilgili doğru şeyleri fark ettiğinden emin olun. Pozisyonla ve geçmiş deneyimlerinizle ilgili anahtar kelimeleri harmanlayın. İkinci olarak, işverene iş tanımını okuyup anladığınızı ve şartları yerine getirdiğinizi bu anahtar kelimeleri kullanarak gösterin. Bilginizin olduğunu ve araştırdığınızı göstererek ilgi çeken bir aday olursunuz.

  1. Çok Mütevazi Olmayın

Cover letter, yeteneklerinizi pazarlama ve işvereni şirketlerinde size neden ihtiyaç duyduklarını ikna etmenizi sağlayan bir fragmandır. Çok alçakgönüllü olmak ve becerilerinizi ve deneyiminizi küçümsemek size yardımcı olmaz.

Tabii ki, bu yaklaşımı kibirli görünmeden bir denge içinde yapmanız gerekiyor. Buradaki kilit nokta, becerilerinizi somut örneklerle desteklemek, aynı zamanda gelişme göstereceğinize ikna etmek, geri bildirimleri dinlemek ve yeni beceriler öğrenmek konusundaki istekliliğinizi vurgulamaktır.

Sizlerin başarılı olacağına inancımız tam, aklınıza takılan sorular olduğu sürece biz buradayız. Essay Sepeti ailesi olarak profesyonel bir destek için her zaman yanınızdayız.

Kısaca Etkili Bir Sonuca Nasıl Ulaşırsınız?

Eğer yapabiliyorsanız, bir çalışan olarak şirkete yaptığınız katkıların şirketin operasyonlarının nasıl daha verimli hale getireceğini, nasıl kâra katkıda bulunacağını veya nasıl para tasarrufu sağlayacağını göstermelisiniz.

İşverenler, yeteneklerini şirketin başarısı için kullanmaya gönüllü adayları işe almak ister. Şirketler tarafından önemli olarak görülen beş temel prensibe sahip olan adaylar işe alım sürecinde bir adım öndedir. Bu temel faktörler sırasıyla – stratejik odaklanma, operasyonel yetenek, pazarlama yeteneği, etkili iletişim ve üst düzey finans bilgisi olarak gösterilebilir. Bu temel prensiplere sahip adaylar diğer adaylara kıyasla işe alım süreçlerinde öndedir.

Özgeçmişinizi analiz edin ve bu kategorilerden hangisine en çok katkıda bulunabileceğinizi dikkatlice belirleyin. Şirketin başarısına hangi noktada katkı sağlayacağınızı düşünürken göz önünde bulundurmanız gereken sorular şu şekildedir:

  • Stratejik Odaklanma: Önceki işinizde liderlik veya yönetim becerilerini göstermek için neler yaptınız?
  • Operasyonel Yetenek: Yeniliğe ve sistemlerin genel verimliliğine katkıda bulunan stratejileri daha önce geliştirdiniz mi ve bu işte bunu nasıl yapacaksınız?
  • Pazarlama Yeteneği: Geliri artırmak ve potansiyel müşterileri çekmek için hangi pazarlama stratejilerini nasıl uyguladınız ve bu işte bunu nasıl yapmayı planlıyorsunuz?
  • Etkili İletişim: Çalışanlara eğitim veya koçluk konusunda yardımcı oldunuz mu? Çalışanların moralini artırmak ve profesyonel iş ilişkileri kurmak için hangi ekip dinamiklerini geliştirdiniz?
  • Üst Düzey Finans Bilgisi: Şirketinizin kar etmesini sağlayan müşteriler veya tedarikçilerle olan işlemleri nasıl yönettiniz, bu şirket için karlılık adına nasıl bir yol haritası çiziyorsunuz?

Bu bilgilerden cover letter içinde bahsettiğinizden emin olun. Cover letter 1 sayfalık bir yazı olduğu için ve içerisinde birçok şeyin aynı anda anlatılması gerektiği için cover letter yazmak stratejik bir planlama gerektirir. Bu konuda danışmanlık almak için bize ulaşabilirsiniz.

cover-letter-nasil-yazilir

Cover Letter Nasıl Yazılır?

Cover Letter Örneği

Cover Letter Örneği – Giriş Cümleleri

Bir cover letter için nasıl bir giriş yapabileceğiniz konusunda bir fikre ihtiyacınız varsa, birkaç cover letter giriş paragrafı örneği vererek aklınızdaki soru işaretlerini kaldıralım. Bunların her birinin farklı bir profesyonel sektör için uygun olduğunu belirtmeliyiz. Bu nedenle cover letter yazılarını kendinize, başvurulan pozisyona ve şirkete uygun şekilde özelleştirdiğinizden emin olun.

  • “Lise son sınıfta hisse senedi alım satımına başladım ve buradan sağladığım kazançlarla üniversite masraflarımı karşıladım. Üst düzey finans kurslarında %96’lık bir başarıya ulaşarak, finans sektöründe çalışmak istememin nedenini kanıtladım. Firmanızda genç bir analist olarak çalışma fırsatı verilirse, kârlılığınızı iyileştirmek için aynı tutku ve istekle şirketinize fayda sağlayacağıma inancım tam.”
  • “Firmanızın mevcut bir çalışanı olan, Ariana Lopez, departmanınızda heyecan verici yeni bir iş fırsatının olduğu konusunda beni bilgilendirdi. Bölge mahkemesi düzeyinde aldığım davaların %78’ini kazanan ve federal mahkemede de birkaç davada müşavirlik yapma deneyimine sahip bir avukat olarak, kıdemli bir üyesi olacağım şirketinizde hukuk alanında yeni başarılar elde etmenize katkıda bulunabileceğimden eminim.”
  • “[Şirketinizde] pazarlama müdürü pozisyonuna başvurmak için yazıyorum. Geçmişte ABC şirketi ve XYZ şirketi için pazarlamacı olarak birkaç büyük ölçekli TV kampanyası geliştirdim ve kampanyalarımdan ikisi ulusal kanallarda yayınlanarak şirketim adına büyük bir ses getirdi. Şirketiniz için ilgi çekici bir pazarlama içeriği oluşturma fırsatına sahip olmayı dört gözle bekliyorum.”

Cover Letter Örneği – Son Paragraf Cümleleri

Uygun bir örnek vermemiz gerekirse:

  • “Bilgiye dayalı yaklaşımımın, özellikle de İnsan Kaynakları Yüksek Lisans derecemin ve bir ekip lideri olarak üst düzey yöneticilik rolündeki önceki deneyimimin, şirketiniz için nasıl bir değer olabileceğini daha ayrıntılı görüşmek üzere sizinle bir araya geleceğim için heyecan duyuyorum.”

Kaçınmanız gereken bir örnek vermemiz gerekirse: 

  • “Organizasyon ve liderlik becerilerimin şirketiniz için nasıl faydalı olabileceğini tartışmak üzere sizinle tanıştığıma memnun oldum.”

Cover Letter Örnekleri – Kapanış Cümleleri 

  • Örnek: Web Geliştiricisi

“İlginiz için teşekkür ederim. Arkayüz (Back-end) teknolojilerine olan yaklaşımım hakkında uygulama testleri ve güvenlik konusundaki deneyimimin şirketinize şimdi ve gelecekteki girişimlerinde nasıl fayda sağlayabileceği hakkında sizinle daha fazla konuşma fırsatına sahip olacağım için çok memnunum.”

  • Örnek: Satış Yöneticisi

“Satış Yöneticisi olduğum önceki görevimde, siparişler için hedef marjın %10 artmasını sağlamak için birkaç ürünü piyasaya sürdüm ve dağıttım. Müşteriler ve tedarikçiler arasında etkin bir bağlantı kurdum. Önceki başarılarım, şirketinize değer katma konusunda, satışları artırarak daha fazla gelir elde etmek için sahip olduğum yeteneğimi kanıtlıyor. Bu pozisyon için en iyi aday olduğumdan eminim ve şirketinize nasıl daha fazla fayda sağlayabileceğimi görüşmek üzere sizinle bir araya gelmekten heyecan duyuyorum.”

  • Örnek: Ofis Yönetimi

“Proje yönetimi, planlanmış toplantı raporları ve sunumlar hazırlama konusunda 8 yılı aşkın süredir olan deneyimim sayesinde ofis yöneticisi rolünde başarılı olacağımdan eminim. Şirket hedeflerine ulaşmada size nasıl yardımcı olabileceğimi tartışmak için sizinle bir araya gelmekten heyecan duyarım.”

Cover letter Örneği

Bu kısımda size İngilizce iş başvurusu ön yazı örneği vereceğiz. Ön yazı, İngilizce’de cover letter olarak karşılık bulur. Örneğin PDF haline Academia sayfamızdan ulaşabilirsiniz: iş başvurusu ön yazı örneği

 

cover-letter-ornekleri

Cover Letter Ornekleri

Cover Letter Examples

Bu bölümde size İngilizce yazılmış cover letter examples vereceğiz.

Cover letter examples

Ahmet Yılmaz

(111) 789-3456

[email protected]

April 3, 2019

Dear Hiring Manager,

I am thrilled to apply for the position of Research Analyst at Ooze Financial Group. As a person who is highly analytical, I enjoy sifting through information to discover and extract what is most significant in a given set of material. Working in such a data-driven career aligns well with my natural aptitudes. I believe that for this reason, I will be a valuable addition to the team of analysts working at Centurion.

I hold two bachelor’s degrees from Hampton University – one in finance and one in mathematics. My education in finance engineering involved a detailed study of the principles of technical analysis and risk models. I learned to read chart patterns and determine likely infection points for securities. Fundamental analysis also played a key role in my financial education, and I am familiar with key indicators of a stock or other investment’s true value, such as P/E ratio. In studying mathematics, I learned many mathematical techniques not typically taught to undergraduate finance students and especially focused on probability statistics. I am able to apply these techniques to create and analyze more complex risk models.

As a financial Research Analyst for Sitto Research Group, I conducted research into various securities in order to make reasonable forecasts of those securities’ future price action using a combination of principles from both fundamental and technical analysis. I applied complex risk models to determine the best point at which to enter and exit a given market, increasing investor portfolio profitability by more than 15%.

Thank you for your time in considering me for the Research Analyst position. I believe that with my skills, I can contribute my efforts as a diligent researcher who can get to the bottom of the true financial state of any company. I look forward to examining and forecasting the markets as a member of your team.

Sincerely,

Ahmet Yılmaz

Cover Letter Examples

Bu bölümde ise size IT technician pozisyonu için yazılmış bir cover letter examples vereceğiz.

cover-letter-examples

Cover Letter Examples