Profesyonel CV Hazırlama ve CV Örnekleri [10 İpucu]

Posted by Essay Sepeti Category: Uncategorized

CV, günümüz iş dünyasında hemen her yerde karşımıza çıkan bir yazı parçasıdır. Her işe başvurduğumuzda istenen bu belge kısa, öz ve etkili olmalıdır. Etkili bir CV sizi başvuran öteki adaylar arasından öne çıkarmakla kalmayacağı gibi, işe kabul edildiğinizde bile İK yetkilileri üzerinde olumlu bir etki bırakır.

Bu yazımızda CV hazırlama ve CV örnekleri konusunu işleyip nasıl CV oluşturulur göreceğiz. Eğer siz de profesyonel bir CV hazırlatmak ve kalabalığın arasından sıyrılmak istiyorsanız, bize sağ aşağıda bulunan mesaj butonundan, iletişim bölümünden ya da [email protected] adresinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca, Türkçe ön yazı , İngilizce cover letter veya motivasyon mektubu yazdırmak istiyorsanız yine iletişim kısmında ulaşabilir ya da tıklayarak nasıl yazılıyor öğrenebilirsiniz. Hadi başlayalım : )

 CV Nedir?

CV, sizin iş geçmişinizi, deneyimlerinizi, yetkinliklerinizi, kabiliyetlerinizi, eğitim durumunuzu içeren ve işe başvurulurken istenen bir yazı parçasıdır.

“CV veya Özgeçmiş nedir?” veya “Başarılı bir CV veya özgeçmiş nasıl yazılır?” soruları birçok insanın merak ettiği sorulardır. Google’a sorduğunuzda dahi birçok bilgi kolaylıkla karşınıza çıkacaktır.

Ancak, uluslararası perspektifi dikkate almak önemlidir. Bir terminoloji olarak, “CV” ifadesi tüm dünyada kullanılır, ancak her ülke bu yazı türünü farklı şekilde kullanır ve bu da içeriği etkileyebilir.

Örneğin, ABD’de olduğu şekliyle, Birleşik Krallık, İrlanda ve Yeni Zelanda’da da CV’ler akademik başarıların yanı sıra iş geçmişini de kapsamak için kullanılır. Bu sebeple başvurularda genellikle sadece bir belge kullanılır.

Avustralya ve Güney Afrika gibi ülkelerde, CV veya özgeçmiş kelimeleri aynı şeyi ifade etmekte ve birbirinin yerine kullanılmaktadır.

Günümüzün küresel ortamında, uluslararası bir firmada çalışmak için başvuruyorsanız, gerekli belgeleri sağladığınızdan emin olmak için bir CV veya özgeçmiş istediklerinde o şirkete tam anlamıyla ne istediklerini sorarak bunun kontrolünü sağlamak akıllıca olacaktır. Böylece kafa karışıklığınız ortadan kalkarak şirketin sizden tam olarak ne istediğine uygun bir hazırlık yapabileceksiniz.

CV-hazirlama

CV Hazırlama Hizmeti – Essay Sepeti

CV ile Özgeçmiş (Resume) Arasındaki Fark Nedir?

Bir CV’yi bir özgeçmişten ayırmanın en kolay yolu uzunluğu ve içeriğidir:

Curriculum Vitae (CV):

Curriculum Vitae, Latince’de “hayatın seyri” anlamına gelmektedir. Bu nedenle, hayatınızın seyrinde yer alan detaylı bilgilerinize dayanmaktadır.

Çoğunlukla bilimsel nitelikteki işlere başvururken kullanılır. Örneğin: bir araştırma görevlisi olmak için başvuruyorsanız ya da tıp alanında bir pozisyonda çalışmak istiyorsanız, CV hazırlamanız gerekecektir.

Sizlerden bir CV göndermeniz isteniyorsa, mutlaka aşağıdaki detayları içermelidir:

  • Eğitim başarılarınız,
  • Tanınmış bir kurumdan alınmış geçerliliğe sahip olan sertifikalarınız,
  • Profesyonel üyelikleriniz vb.

Özgeçmiş (Resume):

Bir özgeçmiş ‘hangi yeteneklere ve yetkinliklere sahipsiniz?’ sorusuna cevap verir. Becerilerinizi, niteliklerinizi ve ayrıca kişisel başarılarınızı tanımlamanız için bir fırsattır.

Özgeçmişiniz daha çok iş geçmişiniz ve deneyimlerinizle ilgilidir, bu nedenle mutlaka şunları vurgulamalısınız:

  • Nerede çalıştınız?
  • Deneyimleriniz neler?
  • Edindiğiniz deneyimleri bu pozisyon için nasıl kullanabilirsiniz?

İşverenler CV veya Özgeçmiş Yazısında Neye Bakar?

CV veya özgeçmişiniz becerilerinizin, deneyiminizin, bilginizin ve başarılarınızın açık, özlü ve güçlü bir özetini sunmalı ve ilgili olan iş fırsatına göre düzenlenmelidir.

İşverenler meşgul insanlardır, bu nedenle en önemli becerilerinizi ve yetkinliklerinizi mümkün olduğunca kısa bir özet halinde iletmelisiniz. Uzunluğu en fazla iki sayfa olmalıdır. Böylelikle işveren bunu daha rahatlıkla inceleyecektir. Ancak daha uzun bir kariyer geçmişiniz varsa üç sayfa da kabul edilebilir bir uzunluktur.

Bir işe alım uzmanı gönderdiğiniz belgeyi incelemeye başladığında, hemen ilgisini çekmesi gerekir. Güçlü bir ilk izlenim bırakmak için belgeniz aşağıdaki bilgileri içermelidir:

  • Başarılar: Sadece görev ve sorumluluklarınızı listelemekten kaçının. Geçmiş tecrübeniz süresince başardıklarınızı vurgulamaya özen gösterin. Yetkin ve yetenekli bir profesyonel olarak gözükmeniz için başvurduğunuz işle ilgili örnekleri geçmiş deneyimlerinizle harmanlayın.
  • Deneyim: İşe alım uzmanları, başvurulan işe en uygun deneyime sahip adayları seçmek için genellikle gönderdiğiniz belgeleri inceler. Geçmiş deneyimleriniz aracılığıyla şirkete getirebileceğiniz değeri gösterin ve ilgili deneyimlerinizi vurgulayın.
  • Beceriler: Kariyer geçmişiniz boyunca edindiğiniz ilgili yetkinlikleri sunun. Becerileriniz, deneyiminizi desteklemeli ve başvurulan işe uygunluğunuzu göstermelidir.
  • Sonuçlar – Bir işe alım uzmanı başarılarınızı görmeyi sever. Satış hedeflerinizi aştıysanız, bir kampanyada büyük bir performans artışı sağladıysanız, olası satışları, performansı veya dönüşümleri artırdıysanız, bunu gönderdiğiniz belgeye eklediğinizden emin olun. Deneyimlerinizde mümkün olduğunca istatistikleri, yüzdeleri ve sayıları kullanmaya özen gösterin.

CV veya Özgeçmiş Yazınızda Kaçınılması Gerekenler

CV yazarken yapmamanız gereken birkaç şey vardır. Bunlar:

  • Alışılmadık Bir Format – Yoğun bir iş yükü olan işe alım uzmanının gözden geçirmesi gereken yüzlerce özgeçmiş olduğunda görmek isteyeceği son şey, alışılmadık bir formata sahip bir belgedir. Gerekli bilgileri bulmak çok daha uzun sürebilir. Her zaman geleneksel özgeçmiş formatını takip edin.
  • Fazla ve gereksiz bilgi – Yüksek lisans dereceniz varken okul notlarınızı dahil etmemeniz gerekir. Şimdiye kadar yaptığınız her işi veya kullandığınız her teknolojiyi listelemekten kaçınmalısınız. Bunlar dökümanınızda fazlasıyla gereksiz yer kaplayacaktır. Belgenizdeki her bilgi değerli gözükmelidir. Daha deneyimli adayların son 10 yıldaki istihdamlarını eklemeleri önerilir. Mezunlar için, başvurduğunuz fırsata göre dahil ettiğiniz işler konusunda seçici olmalısınız. Örneğin, perakende sektöründe bir yaz stajıyla ilgili ayrıntıları dahil etmeniz bilgi teknolojileri (BT) alanında yüksek lisans fırsatı için başvuruyorsanız fazla ilgili gözükmemektedir. İlgili alanlar hakkında içerik hazırlamaya önem göstermelisiniz.
  • Birinci Şahıs Ağzından Yazma – Belgenizi yazarken daima üçüncü şahıs dilini kullanın. Birinci şahıs ağzından yapılan bir anlatım profesyonel gözükmeyecektir.
  • Sonsuz Listeler – Asla sonsuz bir liste oluşturmayın (veya daha da kötüsü, iş tanımınızı kopyalayıp yapıştırmayın). İşe alım uzmanları, geçmiş deneyimlerinizde sahip olduğunuz başarıları, şirkete olan etkinizi öğrenmeyi ilginç bulur. Bu nedenle, bir dosyalama sistemini nasıl yönettiğinizi açıklamak yerine, ‘Kağıt tabanlı/elektronik dosyalama sisteminin etkin yönetimiyle artan verimlilik’ şeklinde daha akılda kalıcı ve profesyonel gözüken ifadeler kullanabilirsiniz. Bu çok daha etkilidir. Eylem fiillerini kullanmak, bir rol içindeki etkinizi doğrudan vurgulamanıza yardımcı olacaktır.
  • Her işe aynı CV vermek: Her pozisyon için farklı CV hazırlamalısınız. Kopyala yapıştır olarak yapılmış ve özensiz belgeler işe alım uzmanları tarafından hemen fark edilir.

Yazınız, becerilerinizi ve deneyiminizi potansiyel işverenlere pazarlayabilmeniz için çok önemlidir. “Neden bu kişiyi işe almalıyım?” sorusunun yanıtlanmasına yardımcı olur. Temel becerileriniz ve deneyimleriniz hakkında kısa bir giriş yaparak başvurduğunuz iş için ne kadar uygun olduğunuzu vurgulamalısınız.

CV veya özgeçmiş yazınızla ilgili bir sorun mu yaşıyorsunuz? Rakipleriniz arasında öne çıkmak mı istiyorsunuz? Essay Sepeti’nin CV ve özgeçmiş hazırlama hizmetini deneyebilirsiniz. Bu konuda danışmanlık almak isterseniz bize sağ aşağıda bulunan mesaj butonundan, iletişim bölümünden ya da [email protected] adresinden ulaşabilirsiniz.

CV Oluştur – Hazır CV Taslakları

Hazır CV taslakları ile “CV oluştur” araması ile ulaşılan sitelerdeki hizmetler ne yazık ki işinizi görmeyecektir. Daha önce her iş için farklı bir belge oluşturmanız gerektiğini söylemiştik. İşe alım uzmanlarının en sevmediği şey kolaycılıktır. Buralardan cv oluştur diyerek aldığınız belgeler kolaya kaçmak olarak görünecektir ve profesyonellikten uzak kalacaktır.

Eğer başvurduğunuz iş sizi kendi sistemi içerisinde bir cv oluştur eylemine itiyor ise bunda bir sorun yoktur. PWC gibi profesyonel şirketler genelde bu belgeleri kendi sitelerine kurdukları çok detaylı ve birkaç basamaktan oluşan adımlar ile yaparlar. Ama eğer bir şirket sizi kendi CV’sini kendi içinde oluşturmaya itmiyor ise, her belgeyi kendiniz her pozisyon için sıfırdan yapmalısınız.

Çünkü, marketing pozisyonuna başvuracağınız zaman öne çıkarmanız gereken özellikleriniz ve iş deneyimleriniz farklı iken bir sales pozisyonu için öne çıkarmanız gerekenler farklıdır. Örneğin, marketing pozisyonu için analitik ve yaratıcı yönlerinizi öne çıkarmanız gerekirken, sales pozisyonu için insan ilişkileri becerilerinizi öne çıkarmanız gerekir. Bu iki durumda da belgenizde bahsetmeniz gereken yetenekler, kabiliyetler, özellikler ve belki de iş deneyimleri bile farklı olacaktır.

Eğer yeni mezunsanız iş deneyimleriniz az olacağı için sahip olduğunuz tüm deneyimleri yazabilirsiniz. Ama birkaç şirkette birkaç pozisyonda çalışmış iseniz başvuracağınız işe yönelik iş deneyimlerinizi belgenize eklemeniz daha akıllıca olacaktır. Bunun birkaç nedeni vardır:

  • CV, tek sayfalık bir belge olmalıdır. Her şeyi tek sayfalık bir belgeye ekleyemezsiniz.
  • Bunun için de başvuracağınız işe yönelik iş deneyimlerinizi, kabiliyetlerinizi ve yeteneklerinizi eklemelisiniz.
  • Hal böyle olunca da başvuracağınız her iş için de farklı bir belge hazırlamalısınız.

Ancak böyle etkili ve profesyonel bir CV hazırlayabilirsiniz.

Bu bağlamda da cv oluştur araması ile bulacağınız sitelerde yapacağınız tek bir belge size fayda sağlamayacaktır.

Ayrıca, profesyonel bir destek almadan oluşturulacak belgeler genelde kötü olacağı için İK yetkilileri tarafından kolayca tespit edilir ve dikkate alınmaz. Şirketler her adımda sizin profesyonel bir tavır ve iş sergilemenizi isterler. Siz de olsanız profesyonel olmayan ve daha işin başında hazırladığı CV ile gözünüze giremeyen birini işe almak istemezdiniz.

Bunun için cv oluştur araması ile hazırlanan tek kalıp belgeler size zarardan başka bir şey getirmeyecektir. Bu belgeler saygın şirketlerde çalışan profesyonel işe alım elemanları ya da işi profesyonel hizmet vermek olan kuruluşlar tarafından her pozisyona özel olarak başka başka hazırlanmalıdır.

CV-hazirlama

CV Hazırlama Hizmeti – Essay Sepeti

CV Formatı

İşverenler çok sayıda özgeçmiş inceler ve herhangi bir pozisyon için uygun niteliklere sahip birçok aday olması muhtemeldir. Yazınızı kalabalığın arasından öne çıkarmak, mülakatı güvence altına almanın anahtarıdır ve gerçekten zaman ayırmaya değerdir.

Özgeçmişinizi hazırlarken bunları yaptığınızdan mutlaka emin olun:

  • Kısa tutun – Özellikle uzun bir kariyer geçmişiniz yoksa, A4’ün en fazla arkalı önlü şekliyle iki tarafını hedefleyin. Mezunlar için tek bir sayfa tamamen kabul edilebilirdir.
  • İyi bir biçimlendirme yapın – Ariel veya Times New Roman gibi yaygın bir yazı tipi kullanabilirsiniz. Ayrıca, 11 veya 12 yazı tipi boyutu kullanmak uygun olacaktır. Sayfanızda bol miktarda boşluk olduğundan emin olun. Önemli bilgiler için bu belgeyi gözden geçirmek bu şekilde boşluklar olduğunda daha kolay olacaktır. Standart kenar boşlukları, 1,15 punto satır aralığı ve paragraflar arasındaki dengeli boşlukları kullanarak düzenleme yapmalısınız. Tek bir belgeye çok fazla bilgi sığdırmaya çalışmayın, çünkü okunması zor olan bir belge ile işverenler ilgilenmeyecektir.
  • Net ve ilgi çekici bir dil kullanın – Bu, kısa ve öz olarak “öncülük etmek”, “başarmak” ve “teslim etmek” gibi aktif ve güçlü kelimeler kullanmak anlamına gelir. Kelimelerinizde seçici olun.
  • Bilgileri en iyi şekilde nasıl sıralayacağınıza karar verin – Özgeçmişinizi ters kronolojik sırayla (en sonuncu deneyim en üstte olacak şekilde) biçimlendirmeyi veya sayfanın en üstünde başvurulan iş ile en alakalı deneyimi listelemeyi seçebilirsiniz. Başvurduğunuz pozisyon için hangi bilgilerin ve deneyimlerin başvurulan işe en uygun olduğunu düşünün. Eğitim önemli bir kriterse, notlarınız ve akademik başarılarınızla başlayın. Ticari deneyim en önemlisiyse, buna uygun yetkinlik ve deneyimlerinizi vurgulayın ayrıca ve altına da eğitiminizi ekleyin.
  • Doğru yazılımı seçin – Çoğu özgeçmiş Microsoft Word kullanılarak oluşturulur, ancak profesyonel bir tasarım oluşturmak için kullanabileceğiniz Adobe InDesign gibi başka yazılım alternatifleri de vardır. Hazırladığınız belgenin işe alım uzmanları tarafından her bilgisayarın açabileceği bir formatta (örneğin: pdf veya docx) hazırlamayı unutmayın. Tanınmayan bir dosya biçiminde olduğu için belgenizi açamazlarsa, okumadan bir sonrakine geçebilirler. Bu sebeple belgenizi bir PDF veya Word belgesinde hazırlamanızı öneririz. İşe alım uzmanına hangi dosya biçimini tercih ettiklerini sorabilirsiniz. Böylece daha net bir hazırlık yapabilirsiniz.

CV Neler İçermelidir?

CV, tüm kariyer geçmişinizi tanımlamak için kullanılır. Örneğin:

  • Akademik başarılarınız
  • Profesyonel bilgileriniz
  • Yayınlanmış herhangi bir çalışmanız ve/veya (varsa) öğretim uzmanlığınız

Başarılarınızın kapsamlı bir kaydı olduğundan, profesyonel olarak bir tecrübe edindiğinizde belgenizi sürekli olarak güncellemelisiniz.

Belgeniz ayrıntılı bir akademik belge olduğundan, bu belgeye her zaman dahil edilmesi gereken bilgiler vardır. Aşağıdaki detaylı bilgileri içermelidir:

  • Akademik Nitelikleriniz (notlarınızın ayrıntıları ve seçtiğiniz bölüm dahil)
  • Başarı Sertifikalarınız
  • Katıldığınız Konferans ve Seminerler
  • Yetkin Olunan Diller
  • Akademik Olmayan Aktiviteler
  • Profesyonel Üyelikleriniz
  • Yayımlanmış Çalışma ve/veya Tezler (bunlardan doğru bir alıntı yapmayı unutmayın)
  • Araştırma Ödeneğiniz
  • Araştırma Alanlarınız
  • Araştırma Projeleriniz (projenin amaç ve sonuçlarının özeti dahil)
  • Aldığınız Eğitimler

Yukarıda gördüğünüz gibi, bir CV hazırlarken bu şekilde kapsamlı bir liste hazırlamalısınız. CV’niz özgeçmişinizden çok daha uzun olmalı ve daha fazla bilgi içermelidir.

Yazınıza Neleri Eklememelisiniz?

Bir işverene ihtiyaç duydukları tüm bilgileri verin, ancak gereksiz bilgilerle karşı tarafın inceleme esnasında vaktini çalmamaya özen gösterin.

Belgenize eklememeniz gereken bilgiler şunlardır:

  • Medeni Durum – İşverenlerin bunu bilmesine gerek yoktur.
  • Fotoğraf – Bu, iş fırsatıyla ilgili değilse (örneğin, model başvuruları) kullanmayın.
  • Dini veya Etnik Köken – Potansiyel bir işverenin dininizi ve/veya etnik kökeninizi bilmesine gerek yoktur.

CV Hazırlama: CV Nasıl Hazırlanır?

CV veya özgeçmiş yazınız, işverenin role uygun olduğunuzu hissetmesi için hakkınızda doğru bilgileri içermelidir. Çoğu CV’nin/özgeçmişin içermesi gereken önemli bölümler vardır ve bunları aşağıda inceleyeceğiz.

Kariyer geçmişinizi yansıtan ve etkileyici bir CV veya bir özgeçmiş (resume) hazırlamak kolay değildir. Güçlü bir belge yazmak istiyorsanız bunun için zaman ayırmanız gerekmektedir. İyi hazırlanmış bir belge sadece fark edilmenizi sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda potansiyel bir işverenin becerileriniz ve deneyiminiz hakkında daha fazla bilgi edinmek istemesine imkan tanıyacaktır.

Belgeniz, işe alım uzmanları üzerinde etkili bir izlenim bırakabileceğiz ilk adımdır. Bunu şansa bırakmamalı ve karşı tarafı etkilemek için elinizden geleni yapmalısınız. Her iş tanımına özgü ve güncel bilgilerinizi içeren bir düzenleme yapmalı, böylece detaycı kişiliğinizi ve ilgili iş hakkında yetkinliğe sahip olduğunuzu karşı tarafa gösterebilirsiniz.

Bu yazımızda sizlere bir CV ve özgeçmiş hazırlamanız için bir yol haritası oluşturacağız: hangi bilgileri dahil etmeniz gerektiği, hangi detayların daha önemli olduğu ve en önemlisi hangi bilgileri eklemenin gereksiz olacağını sizlere göstererek kendi kendinize de bu belgeleri kolaylıkla hazırlayabilmenizi sağlayacağız.

İster bir sektörde deneyim sahibi olun, ister bir kariyer değişikliği arıyor olun, birçok insan için özgeçmiş hazırlamak göz korkutucu görünebilir, ancak belirli detaylara dikkat ederek aslında ne kadar kolay olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Bu yazımız size nasıl CV ve özgeçmiş yazacağınızı adım adım gösterecektir.

Kişisel Bilgiler

İşverenin sizinle iletişime geçebilmesi için belgenizde önemli kişisel ayrıntıları açıkça göstermelisiniz. Ancak bu, işverenin pozisyona uygunluğunuzu değerlendirmek için kullanacağı ana bilgilerden değildir, bu nedenle bunun için çok fazla yer kaplamamasına özen gösterin.

  • İsim – Adınız ve Soyadınız belgenizin başlığında yer almalı ve en üstte kalın harflerle yazılmalıdır. Belgenizin birden fazla sayfası varsa, ayrılma ihtimaline karşı her ikisinde de adınızı mutlaka sayfanın başına yazmalısınız.
  • Adres – Belgenizin üzerinde posta kodunuz da dahil olmak üzere adresinizin bulunduğundan emin olun. Adresinizi nasıl sunmak istediğinizi ve bunun ne kadar yer kapladığını düşünün. Aşağıdaki örnekleri inceleyin – hangisi sizin belgenizde en iyi şekilde durmaktadır buna karar vermeli ve ona göre bu detayı eklemelisiniz.

Örneğin:

  1. 18 Random Road
    Town
    County
    Postcode
  2. 18 Random Road Town County Postcode
  • E-posta – E-posta adresiniz belgenizde olmalıdır. Bu genellikle işverenlerin adaylarla iletişim kurabilmesini sağlar. Verdiğiniz e-posta adresinin profesyonel olduğundan emin olun – genellikle kullandığınız e-posta adresi şakacı bir dil içeriyor ise, profesyonel yazışmalar için başka bir e-posta adresi ayarlamalısınız. “bugsbunny” ile başlayan bir e-posta adresi hakkınızda iyi bir ilk izlenim bırakmayacaktır.
  • Telefon – Mutlaka bir telefon numarası ekleyin. Sesli mesaj hizmeti kullanıyorsanız, kişiselleştirilmiş bir karşılama mesajı oluşturmak için zaman ayırın. Bu mesajınız da profesyonel olsun. Etkili bir mesaj örneği verecek olursak: “Merhaba, bu John Smith’in sesli mesajı. Şu anda müsait değilim fakat adınızı, numaranızı ve kısa mesajınızı bırakırsanız en kısa sürede size geri dönüş sağlayacağım”.
  • Sosyal medya – Bazı insanlar sosyal medya hesaplarının ayrıntılarını dahil etmeyi sever. Bu, profesyonel oldukları sürece işe yarayabilir; örneğin, profesyonel konularda düzenli olarak tweet attığınız bir Twitter hesabınızın olduğunu varsayalım. Bunun gibi hesaplar, konuyla ilgilendiğinizi gösterir ve başvurunuz için faydalı olabilir. Öte yandan, tweetleriniz çoğunlukla arkadaşlarınızın fotoğrafları veya politik ifadelerden oluşuyorsa, belgenizde bu hesaptan bahsetmemelisiniz. Linkedin profilinize bir bağlantı ekleyebilirsiniz, ancak Facebook hesabınıza dikkat çekmemelisiniz.
  • Uyruk – Kural olarak, milliyetinizi eklememek en iyisidir; fakat bazı koşullarda eklemeniz daha açık bir izlenim yaratabilir. Örneğin: Birleşik Krallık’ta çalışmak için vizeye ihtiyacınız varsa bu durumda sağlanan sponsor vizesinin işi yapmanıza izin verdiğini söylemek isteyebilirsiniz. Böylelikle belki de sponsor vizesi alarak istediğiniz işi yurtdışında yapma imkanına sahip olabilirsiz.

Kişisel Açıklama

Belgenize bir hedef, niteliklerinizin beyanı veya kişisel bir beyan ile başlamanız gerekir. Bu, kendi sözlerinizle yetkinliklerinizi pazarlama fırsatınızdır.

İş fırsatı için hevesinizi gösterirken rolün gereksinimlerini nasıl karşıladığınızı açık bir dille yazmalısınız.

Duruma dair hiçbir kanıt sağlayamadığınız için “büyük ticari becerilere sahip” gibi belirsiz ifadelerden kaçının. Daha açık ve spesifik örnekler verin.

Bunun yerine, becerilerinizi gösteren gerçek bilgiler verin. Örneğin:

  • X organizasyonunda en çok satış yapan satış elemanı, 2017’de 10 milyon sterlinin üzerinde satış gerçekleştirdi.

Kullandığınız örneklerin, başvurduğunuz rol ve kuruluşla alakalı olduğundan emin olun.

Kişiliğinizin bir bölümünü, kariyer seçimlerinizin nedenlerini ve pozisyon için neden uygun olduğunuzu anlatan bir veya iki cümle, belgenizi diğer rakiplerinizden ayıracaktır, “X’deki zamanım boyunca ….. sorumluydum, bu sorumluluk sayesinde …..  deneyimleri edindim. Bu deneyimleri şirketinizde yer alan bu iş fırsatı için etkili bir şekilde kullanacağıma olan inancım tam.” şekliyle detaylı cümlelere yer vermelisiniz.

İş Deneyimi

Bir CV’nin veya özgeçmişin en önemli noktası, önceki iş deneyimlerinizi özetlemektir. En son çalıştığınız pozisyon ile başlayarak geçmişe dönük tecrübelerinizi ters bir kronolojik sıra içerisinde hazırlamalısınız.

Her tecrübeniz için eklemeniz gereken bilgiler şunlardır:

  • İşe Giriş ve Çıkış Tarihleri ​​– Potansiyel bir işverenin önceki işinizde ne kadar süre kaldığınızı görmesini ve ayrıca sizinle birlikte keşfetmek isteyebilecekleri istihdam içinde yer alan boşlukları kolaylıkla tespit edebilmesini sağlar. Çok sayıda kısa vadeli ve geçici iş tecrübeniz varsa, bunun nedenini açıklayın. Böylelikle işverenin sizin hakkınızda hiçbir yere bağlı olmadığını düşünmesini engelleyebilirsiniz. Kariyer geçmişinizde herhangi bir ara verdiyseniz (örneğin, bir boşluk yılı), bunları açıklayın ve bu süreçte neden böyle bir boşluk olduğunu ve süreç boyunca kendinize neler kattığınızı söyleyin.
  • Şirketin Adı (artı yaptıklarınıza dair kısa bir açıklama) – İki önemli noktası vardır. İlk olarak, işveren tarafından referanslarınızı kontrol etmek için kullanılır; ikincisi, işverenin ne tür bir kurum için çalıştığınız hakkında daha fazla bilgi sahibi olmasına yardımcı olur. Örneğin, çok uluslu büyük bir restoran zincirinde çalıştıysanız, işyeri deneyiminiz küçük bir yerel restoranda çalıştığınızdan farklı olacaktır.
  • Rolünüz ve Temel Sorumluluklarınızın Bir Özeti – Bu, çalışılan kurumda ne yaptığınızı açıklar. Kısa tutmaya çalışın. Bir topluluğu yönettiyseniz, kaç kişiyi yönettiğinizden bahsedin. Detaylı bilgiler vermeye özen gösterin. Şirkette bütçe sorumluluğunuz varsa, bu bütçenin büyüklüğünden bahsedin.
  • Rolünüz Sürecinde Sahip Olunan Başarılarınız – Başarılarınız özellikle beklenenin üzerindeyse, önceki işlerinizdeki bu olağanüstü başarıları mutlaka vurgulamalısınız. Her rol için üç veya dört başarı belirlemeye çalışın ve bunların başvurduğunuz işle alakalı olduğundan da emin olun. Mümkün olduğunda, kuruluşa sağladığı faydayı vurgulayın, örneğin, “Yılda 23.000 £ enerji tasarrufu sağlayan boru tesisatının yalıtımı için bir fırsat tespit edildi.”

Gönüllülük özgeçmişinde, iş deneyimi bölümüne benzer şekilde, organizasyon adı, rol, tarihler ve sorumlulukların tanımını içeren ayrı bir bölüm olarak düzenleme yapabilirsiniz.

Nitelikler ve Eğitim

CV veya özgeçmiş yazınıza temel becerilerinizi ve niteliklerinizi gösteren bir bölüm eklemek önemlidir; rolle ne kadar alakalıysa bu sizin seçilme şansınızı o kadar arttıracaktır. Niteliklerinizi veya aldığınız eğitimleri liste halinde ekleyebilirsiniz.

Bu eğitimleri sağlayan kurumların adını ve ne zaman bu eğitimi aldığınızı tarihleriyle birlikte yazmalısınız. Bunlar kontrol edilebileceğinden dürüst olmalısınız, kendinizi riske atmayın.

Nitelikler bölümünün ayrıntılı olması gerekmez. Yeterliliğin rolle ilgili olup olmadığını kendinize sorun. Eğer ilgili değilse, dahil etmeniz gerekmemektedir. Herhangi bir (ilgili) meslek kuruluşunun üyesiyseniz, onları da eklemeyi unutmayın. Kariyerinizde daha derin bir güvenilirliğiniz olduğunu yansıtır. Bir topluluğa olan aidiyetiniz şirketleri etkileyecektir.

Başka dil konuşabilme yetkinliğiniz varsa, belirli BT veya proje yönetimi becerilerine sahipseniz, bu bölümde bunlardan bahsedebilirsiniz.

Hobiler ve İlgi Alanları

CV veya özgeçmiş yazınız bir kişi olarak sizin bir resminizi çizmelidir. Hobileriniz ve ilgi alanlarınız kişiliğiniz hakkında bir fikir vermektedir.

Hobilerinizin ek beceriler kazanmanızı sağladığınızı gösterebilir ve CV veya özgeçmiş yazınız diğer adaylardan farklılaştırabilirsiniz. Ayrıca, mülakatlar sırasında hakkında konuşabileceğiniz konular artacaktır. Hobileriniz sayesinde, şirket bünyesinde ortak hobilere sahip insanlar olarak bir topluluğa ya da gönüllü projelere aktif olarak katılabilirsiniz.

Bununla birlikte, hobiler genellikle özneldir; bazı işe alım uzmanları onları sever ve bazıları da önemsiz olduklarını düşünür. Genel olarak, bir işverenin, yalnızca başvurulan iş fırsatıyla ilgisi varsa hobilerinizle ilgilenmektedir. Bu sebeple iyi analiz yaparak hobilerinizden öğrendiğiniz yetkinlikleri etkileyici cümleler ile yazmaya özen göstermelisiniz.

Eğer hobilerinizi dahil etmek isterseniz, CV veya özgeçmiş yazınızın mutlaka sonuna yerleştirin.

Bir Özgeçmiş Ne Kadar Uzunlukta Olmalıdır ?

Bir özgeçmiş, akademik geçmişiniz hakkında ayrıntılı bilgi içerdiğinden en az üç veya dört sayfa olabilir. Ancak, daha yaygın olarak bir veya iki sayfa arasında hazırlanmaktadır. Örneğin: Birleşik Krallık için hazırlanan bir özgeçmiş en fazla iki sayfa uzunluğunda olmalıdır.

Özgeçmiş, bir CV’den daha kısadır (genellikle bir veya iki sayfa); bunun nedeni ise, kariyer geçmişinizin kısa bir özeti olması gerektiğidir. Açık ve öz bir şekilde yazılmalıdır.

Harika Bir CV ve Özgeçmiş için Altın Değerinde 10 İpucu

Aşağıdaki ipuçlarını takip etmelisiniz:

  1. Yazım ve dil bilgisini iki kez kontrol edin – Belgenizde yazım veya dil bilgisi hatası olmaması önemlidir. Bunun gibi hatalar, zayıf dil becerilerine sahip olduğunuzu veya ayrıntılara çok az dikkat ettiğinizi gösterir ve bunların hiçbiri bir işveren açısından kabul edilmez. Belgenizi iki kez kontrol edin, yazım denetimini kullanın ve ardından mutlaka yeniden okuyun. Endişeniz varsa, başka birinin de bakmasını isteyebilirsiniz. Yardıma ihtiyacınız olduğunuzu düşünüyorsanız, proofreading veya editing hizmeti almak için bizlere ulaşabilir ve profesyonel bir destek alabilirsiniz.
  2. Olumlu olun – Bazen işinizde kötü tecrübeler yaşamış olabilirsiniz ancak belgenizde bunlardan bahsetmekten kaçının. Bunun yerine, gelecek için olacak fırsatlara ve öğrendiklerinize odaklanın. Bir önceki işvereni asla eleştirmeyin veya küçümsemeyin.
  3. Referanslar – Belgenize referans eklemeniz uygun değildir. Referansların ancak mülakatta başarılı olmanız durumunda isteneceğini varsaymalısınız.
  4. Kanıt sağlamaya çalışın – Mümkün olduğunca, başarılarınızı göstermek için yüzdeleri ve rakamları kullanmalısınız. Böylelikle sağladığınız faydalar göz önüne alınarak ilgili işverenin sizi seçmesi kolaylaşacaktır.
  5. İşaretler ve listeler kullanın – Dökümanınızın incelenmesini kolaylaştırır ve aşırı miktarda kullanmamakla birlikte detaylı bilgileri yoğunlaştırmaya yardımcı olur.
  6. CV’nizi/özgeçmişinizi PDF olarak gönderin – Çoğu bilgisayar PDF’leri açabilir, diğer dosya türlerinin PC’ler veya Mac’ler için çevrilmesi gerekebilir. İşverenin göstermesi gereken herhangi bir ek çaba, onların gönderdiğiniz belgeye bakma olasılığını azaltacaktır.
  7. Fırsatlara göre uyarlayın – Zaman kazandıracak olsa da, işverenlere aynı belgeleri göndermeyin. Belgelerinizi başvurduğunuz farklı şirketlere ve pozisyonlara uygun şekilde özelleştirin. Güçlü bir CV oluşturmak için odaklanmanız gereken beceri ve uzmanlığı belirlemek için iş tanımından ve kişilik özelliklerinizden gelen bilgileri kullanın.
  8. Dürüst olun – Belgenizde doğru olmayan bilgiler mutlaka ortaya çıkacaktır. Sahip olmadığınız bir yeteneğe sahip olduğunuzu iddia ederseniz, yakalanırsınız. Her zaman dürüst olmalısınız.
  9. Başarılara odaklanın – Başarılarınız etrafında oluşturulmuş bir belge, yalnızca görevlerinizi listeleyen bir özgeçmişten çok daha güçlüdür. Bir ürün lansmanına yardımcı olmak, yeni bir çözüm yaratmak, satışları artırmak gibi geçmiş deneyiminizde neler başardığınızı açıkça gösterin.
  10. Profesyonel bir özet ekleyin – Belgenin başında, işe alım uzmanının dikkatini gerçekten çeken ve belgenizin daha fazlasını okumaya teşvik eden, beş veya altı satırdan fazla olmayan özet bir paragraf ekleyin. Bu role ve şirkete neler katabilirsiniz, hangi yetkinliklere sahipsiniz bunlar hakkında kısa bir bilgi vermeniz önemlidir.

CV Örnekleri

Bu kısımda size CV örnekleri vereceğiz. PDF haline de linkten tıklayıp ulaşabilirsiniz: CV Hazırlama hizmeti

cv-hazirlama

CV Hazırlama hizmeti

cv-olustur

CV oluştur