İçindekiler
Literatür Taraması Nedir?
Literatür taraması, bazen belirli bir konuda, bazen ise belirli bir zaman çerçevesinde çeşitli yayınları (makale, gazete, kitap, rapor, önemli web siteleri, vb.) araştıran ve derleyen bir akademik çalışma türüdür. Literatür taraması, oluşturduğunuz tezin konusuyla ilgili önceki araştırmalarda yer alan ve doğruluğu kanıtlanmış kaynakların araştırılıp analiz edilmesine, bu analiz sonucunda da araştırma konunuzun bir taslağının çıkarılmasına yardımcı olur.
Literature review (İngilizce literatür taraması) mevcut araştırmalardaki ve literatürdeki teorileri, yöntemleri ve boşlukları belirlemenize yardım ederek mevcut bilgilere genel bir bakış açısı sağlar. Literatür taraması, genellikle bir yüksek lisans tezi veya bir doktora tezinin ayrı bir bölümü olarak okuyucuya sunulur.
Ancak bunun haricinde başlı başına bir ödev şeklinde de verilebilmektedir. Literatür taramasında kullanılan kaynaklar arasında bilimsel dergi makaleleri, kitaplar, hükümet raporları, web siteleri vb. yer alabilir.
Literatür taraması (literature review) yaygın olmayan bir akademik yazı türü olduğundan, öğrenciler tarafından genellikle “literatür taraması nedir ve nasıl yazılır?” şeklinde sorular sorulmaktadır. Bu makalemizde literatür taraması nedir ve literatür taraması nasıl yazılır sorularına cevap vereceğiz; ve aynı zamanda sizlerle literatür taraması örnekleri de paylaşacağız.
Bu konuda danışmanlık almak isterseniz bize sağ aşağıda bulunan mesaj butonundan, iletişim bölümünden ya da [email protected] adresinden ulaşabilirsiniz. Research paper nasıl yazılır öğrenmek istiyorsanız, proofreading veya editing ihtiyacınız varsa veya İngilizce makale örnekleri incelemek istiyorsanız tıklayabilirsiniz.
Literatür Taraması Amacı
Literatür taramasının asıl amacı, önceki literatürün araştırılan konu ile ilgili vardığı noktayı tespit edip, literatürdeki boşlukları ortaya koyarak kendi çalışmamızın önceki literatür içerisinde hangi noktada olacağını göstermektir.
Ancak, amaç sadece kaynakların özetlerini listelemek değildir; daha ziyade, tüm yayınlarda görülen ve araştırma konunuzu destekleyen noktaları vurgulamaktır. Nasıl bir araştırma makalesinde ona rehberlik eden bir tez varsa, İngilizce literatür taramasının da bir ana düzenleme ilkesi (ADİ) vardır.
Ana düzenleme ilkesi, bilginin önce genelden başlayıp sonra daralarak araştırma konunuza gelmesiyle yazının bir düzene girmesini sembolize eder.
Literatür taraması ne işe yarar?
- Yazarın araştırdığı konunun önemini vurgular.
- Yazarın araştırdığı konunun arka planını gösterir ve açıklar.
- Bir konu içinde var olan temel temaları, ilkeleri, kavramları ve araştırmacıları bulmaya yardımcı olur.
- Bir konudaki mevcut fikirler/çalışmalar arasındaki ilişkileri ortaya çıkarmaya yardımcı olur.
- Bir konudaki ana tartışma noktalarını ve boşlukları ortaya çıkarır.
- Önceki çalışmalara dayalı daha fazla araştırmayı yönlendirmek için sonraki araştırmalara araştırmaları için araştırma soruları (research questions) önerir.
Literatür Taraması (Literature Review) Yapısı ve Formatı
Diğer birçok akademik yazı türünde olduğu gibi, literatür taraması yöntemi de araştırmanın hacmine ve konunun uzunluğuna bağlı olarak birkaç paragraftan oluşur; ve böylece de giriş, gelişme ve sonuç (introduction bölünü, body paragrafları ve conclusion bölümü) şeklinde bir yapıya sahiptir. Konuyu daha iyi kavramak için, temel literatür taraması yapısının her bir bileşenine giriş, gelişme ve sonuç ayrıntılı olarak bakalım:
Giriş (Introduction) Bölümü
Literature review yazınızda, okuyucularınızı yazdığınız makalede ADİ’ye (Ana Düzenleme İlkesi) göre yönlendirmelisiniz. Bu yönlendirme, sunduğunuz bilgilerin geniş bir perspektiften başlayıp ve odak noktanız olan anlatmak istediğiniz konuya ulaşana kadar kademeli olarak daralması anlamına gelir. Daha genel başlayıp daha özele doğru bir bilgi akışı sağlayarak önce genel çerçeveyi vermeli daha sonra da asıl anlatacağınız konuya gelerek genelin özel ile nasıl bağlantılı olduğunu gözler önüne sermelisiniz.
Literature review yazmaya önce genel konseptinizi sunarak başlamalısınız (örneğin; Yolsuzluk). Devamında ise seçtiğiniz literatür kaynaklarını (Macbeth, All the King’s Men ve Animal Farm) seçmek için kullandığınız kriterlerden bahsederek girişinizin odağını genelden özele doğru daraltmalısınız.
Gelişme (Body) Paragrafları
Genel olarak, her bir gövde paragrafı, literatür araştırmanızın girişinde ortaya konan belirli bir literatür kaynağına odaklanacaktır. Her kaynağın ana düzenleme ilkeleri (ADİ) için kendi referans çerçevesi olduğundan, incelemeyi mümkün olan en mantıklı ve tutarlı şekilde yapılandırmak çok önemlidir. Bu, yazının kronolojik, tematik veya metodolojik olarak yapılandırılması gerektiği anlamına gelir.
Bu noktada İngilizce literatür taramasındaki gelişme paragrafları kronolojik, tematik veya metodolojik olarak yapılandırılmalıdır. Bu şekliyle yapılan literatür incelemeleri daha tutarlı ve açık olacaktır.
- Kronolojik olarak: Kaynaklarınızı yayın tarihlerine göre ayırmak, doğru bir tarihsel zaman çizelgesi tutmanın iyi bir yoludur. Doğru uygulandığı takdirde belirli bir kavramın zaman içindeki gelişimini sunabilir ve literatür formunda açık ve tutarlı örnekler sağlayabilirsiniz. Ancak bazen literatür taramasının yapısını şekillendirmek için kullanabileceğimiz daha iyi alternatifler olduğu da açıktır.
- Tematik olarak: “Zaman Çizelgesi Yaklaşımını” benimsemek yerine, başka bir seçenek de ADİ’niz ve kaynaklarınız arasındaki bağlantıya bakmak olabilir. Bazen, ana fikir sadece bir edebi eserden dahi açık bir şekilde gözükmektedir. Bazen de, yazarın amacını kanıtlamak için örnekler aramanız gerekebilir. Deneyimli bir araştırmacı genellikle kaynaklarını güç sırasına göre sunar. Örneğin, “To Kill a Mockingbird” eserinde, romanın tamamı ırkçılık etrafında toplanırken; “The Adventure of Huckleberry Finn” eserinde ırkçılık diğer birçok temadan sadece biri olarak görülmektedir.
- Metodolojik olarak: Terminolojiden de anlaşılacağı gibi, bu tür bir yapılanma, merkezi bir kavramı sunmak için kullanılan yöntemlere odaklanır. Örneğin, “1984” romanında, George Orwell kanun ve düzen yaklaşımını kullanır ve toplum için distopyanın tehlikelerini gösterir. “Frankenstein” eserinde ise yazar Mary Shelley, karakterin fiziksel özelliklerini tiksindirici ve ürkütücü olarak ortaya koyarak onu izole bir ortamda acı çekmeye zorlamaktadır. Yazar, ADİ’yi tasvir etmek için kullanılan çeşitli yöntemler ile bunları şiddet, etik ve genel etki gibi bileşenlere göre karşılaştırabilir.
Sonuç (Conclusion) Bölümü
Bulgularınızı gelişme paragraflarında sunduktan sonra, literatür araştırması özelinde tamamlamanız gereken 3 nihai hedef vardır. Yazar öncelikle yaptığı veya bulduğu bulguları özetlemeli ve kısaca “bu kaynakların incelenmesi ile ne öğrendik?” sorusuna cevap vermelidir.
Bu bilgiyi sunduktan bir sonraki adım, bugünkü dünyamızla ilgili olarak bu verilen bilgilerin önemini anlatmaktır. Başka bir deyişle, okuyucu bu literature review yazısında verilen bilgileri nasıl günümüz toplumuna uygulayabilir? Bu sorunun cevaplanması önemlidir.
Bir yazar olarak, makalenizi okuyan okuyucularda merak duygusunu uyandırmalı ve bu şekilde onlara araştırma arzusu vermelisiniz. Okuyucu, tartışmanın bir sonraki aşamasının nereye gideceğini tahmin ederek literatürün de günden günde gelişmesine katkı sağlayabilir.
Literatür Taraması APA, MLA ve Chicago Formatı
Uymanız gereken literatür taraması formatı, okulunuz veya profesörünüz tarafından belirtilecektir. Eğer bu format size verilmemişse bunu okulunuza veya danışmanınıza sormalısınız, çünkü bu hayati bir konudur. Aşağıda sırasıyla literatür taramasının içerik formatı hakkında bazı sorular verdik. Bir literatür araştırması yazmadan önce bu soruların cevabını bulduğunuzdan emin olun:
- Kaç kaynak gözden geçirilmeli ve bu kaynaklar ne tür kaynaklar olmalıdır (yayınlanmış materyaller, dergi makaleleri veya web siteleri)?
- Kaynakları alıntılamak için hangi format (APA, MLA, Chicago) kullanılmalıdır?
- İnceleme ne kadar sürmelidir?
- İncelemeniz bir özet, sentez veya kişisel bir eleştiriden mi oluşmalıdır?
- İncelemeniz, kaynaklarınız için başlıklar veya arka plan bilgileri içermeli midir?
Literatür Taraması APA Formatı
APA formatında literatür taraması yazacaksanız izleyeceğiniz format şu şekildedir:
- 1 inçlik sayfa kenar boşlukları bırakın.
- Başka bir talimat verilmedikçe, tüm metin boyunca çift satır aralığı bırakın.
- Okunabilir bir yazı tipi seçtiğinizden emin olun. APA formatında yazılan akademik makaleler (research paper, dissertation, term paper) için tercih edilen yazı tipi Times New Roman’dır ve 12 punto boyutundadır.
- Her sayfanın üstüne bir başlık ekleyin (büyük harflerle). Sayfa başlığı, makale (essay, research paper, dissertation, term paper) başlığınızın kısaltılmış bir versiyonu olmalı ve boşluk ve noktalama dahil 50 karakterle sınırlı olmalıdır.
- Sayfa numaralarını her sayfanın sağ üst köşesine koyun.
- APA formatında literatür taraması taslağınızı şekillendirirken, başlık sayfası eklemeyi de unutmayın. Bu sayfada makalenin adı, yazarın adı ve kurumsal bağlantısı da yer almalıdır. Başlığınız büyük ve küçük harflerle yazılmalı ve sayfanın üst kısmına ortalanmalıdır; 12’den fazla kelime, kısaltmalar ve gereksiz kelimeler kullanmamaya özen gösterin.
Literatür Taraması MLA Formatı
MLA formatında literature review yazacaksanız izleyeceğiniz format şu şekildedir:
- 1 inçlik sayfa kenar boşlukları bırakın.
- Tüm metin boyunca çift satır aralığı kullanın.
- Her yeni paragraf için ½ inç girintiler kullanın.
- MLA stili için tercih edilen yazı tipi Times New Roman’dır ve 12 punto boyutundadır.
- Makalenizin (essay, research paper, dissertation, term paper) ilk sayfasının en üst kısmına veya başlık sayfasına bir başlık ekleyin (MLA stilinin bir başlık sayfasına sahip olmanızı gerektirmediğini, ancak bir tane eklemeye karar vermenize izin verildiğini unutmayın). Bu biçimdeki bir başlık tam adınızı; eğitmeninizin adı; sınıfın adı, kurs veya bölüm numarası; ve ödevizin bitiş tarihini içermelidir.
- Kağıdınızdaki her sayfanın sağ üst köşesine “running head” Sayfanın sağ kenar boşluğundan bir inç ve üst kenar boşluğundan yarım inç uzağa yerleştirin. Running head kısmında yalnızca soyadınızı ve sayfa numarasını bir boşlukla bırakarak ekleyin. Sayfa numaralarından önce sayfa (s.) şeklinde kısaltma koymayın.
Literatür Taraması Chicago Formatı
Chicago formatında literature review yazacaksanız izleyeceğiniz format şu şekildedir:
- Sayfa kenar boşluklarını 1 inçten az olmayacak şekilde ayarlayın.
- Tablo başlıkları, şekil başlıkları, notlar, kısa alıntılar ve kaynakça veya referanslar içindeki girişlerin haricinde tüm metin boyunca çift satır aralığı kullanın.
- Paragraflar arasında boşluk bırakmayın.
- Net ve kolay okunabilir bir yazı tipi seçtiğinizden emin olun. Chicago stili için tercih edilen yazı tipleri Times New Roman ve Courier’dir. En az 10 punto, tercihen ise 12 punto yazı boyutu ayarlanmalıdır.
- Bir kapak (başlık) sayfası tam adınızı, sınıf bilgilerinizi ve tarihi içermelidir. Bu bilgileri, kapak sayfasını ortalayarak ve sayfanın üst kısmının üçte bir altına yerleştirin.
- Kapak sayfası da dahil olmak üzere her sayfanın sağ üst köşesine sayfa numaralarını yerleştirin.
Literature Review Outline
Akademik makalelerin anahatlarının belirlenerek outline oluşturulmasının önemi ne yazıkki öğrenciler tarafından tam anlamıyla bilinmemektedir. Örneğin; APA stilinde bir literatür taraması taslağı oluşturmak sadece doğru formatı ve yapıyı takip etmenize yardımcı olmakla kalmayıp, aynı zamanda yazma sürecinizi daha basit hale getirecektir.
Literature review outline ile adım adım yapılacaklar listeniz elinizin altında olacak ve kolaylıkla bu taslak üzerinden ilerleyebileceksiniz. Böylelikle tüm önemli bilgileri literatür araştırmanıza dahil ettiğinizden emin olmanız kolaylaşacaktır. Literature review outline size yazım sürecinizde bir yol haritası oluşturacaktır.
Literature Review Outline Nasıl yazılır?
İngilizce L-literatür taramasının yapısının nasıl olması gerektiği ile ilgili bölümde anlattığımız gibi, literatür incelemesinin her bölümünün kendine ait bir rolü vardır. Sırasıyla, Giriş-Gelişme-Sonuç yapısını göz önünde bulundurarak ve her bölümün kendi hedeflerine ulaşmasını sağlayacak ana hatları oluşturmalısınız.
Bununla birlikte, bir literatür taraması taslağının, yeni bilgi sağlamadığı için diğer türdeki makalelerin taslaklarından biraz farklı olduğunu hatırlamak önemlidir. Asıl şekliyle literatür taraması ana konuyla ilgili mevcut önceki çalışmalara odaklanır ve analiz yapar.
Literatür Taraması Nasıl Yapılır?
Her öğrencinin bildiği gibi akademik makaleler ve araştırma makaleleri yazmak eğitim programlarının ayrılmaz bir parçasıdır. Literatür taraması yapmak için, önce tez oluşturup, belirlenen araştırma konusu doğrultusunda daha önceki güvenilir akademik kaynakların değerlendirilerek araştırma konusunun haritası çıkartılır. Bulunan bu kaynaklar araştırmanızın savunmasına sağlam bir dayanak oluşturmanızı sağlar.
Bu nedenle İngilizce literatür taramasının doğru ve etkili yazımı akademik araştırmalarınızın başarısında büyük bir rol oynamaktadır. Ancak bu süreçte, literatür taramasının yaygın olmayan bir akademik yazı türü olması sebebiyle, birçok üniversite öğrencisi tarafından hala daha nasıl yazılacağı konusunda büyük soru işaretleri vardır. Bu sebeple bu yazımızda bu soru işaretlerini ortadan kaldırarak adım adım literatür taraması nasıl yapılır sizlere anlatacağız.
İster büyük bir araştırma projesi (örneğin; research paper, term paper, dissertation, yüksek lisans tezi veya doktora tezi) için bir literatür taraması yapıyor olun, ister tek başına bir ödev olarak yapıyor olun, belirli kurallar doğrultusunda yazmanız gereklidir.
Şimdi, iyi bir literatür taraması yazmak için atılacak başlıca 7 adımı birlikte inceleyelim:
Konunun Belirlenmesi
Konunun belirlenmesi iyi bir literatür taraması yazmanın ilk adımıdır. Akademik bir çalışma için bir literatür taraması yapıyorsanız, araştırmanın sorusu ve problemiyle ilgili literatür taraması yapmanız gerekir. Eğer bunu bağımsız bir ödev olarak yazıyorsanız da ilgili konu hakkında literatürde yer alan önceki çalışmalar ve bu konu ile alakalı bir soru seçmeniz gerekecektir. Bu kılavuzun başlarında, aramanıza rehberlik edecek bazı ilgi çekici konular önermiştik. Yapı ve Taslak bölümlerini detaylı inceleyebilirsiniz.
Araştırma Yapmak
Açıkça tanımlanmış bir konu belirlediğinizde, incelemeniz için literatür toplamaya başlamak kolaylaşır. Tüm araştırma sürecini çok daha basit hale getirmek ve ilgili yayınları daha hızlı bulmanıza yardımcı olmak için, temel sorunuzla ilgili anahtar kelimelerin bir listesini derleyerek başlamanızı öneririz. Konunun belirlenmesi sonrası bu konuyla alakalı araştırma yürütmek iyi bir literatür taraması yazmanın ikinci adımıdır.
Bir anahtar kelime listeniz olduğunda, bunları konu ile alakalı kaynakları aramak için kullanabilirsiniz. Bu noktada, üniversite kütüphaneleri, çevrimiçi bilimsel veri tabanları vb. güvenilir kaynakları kullandığınızdan emin olmalısınız.
Kaynakları bulduktan sonra, bunların konunuz ve araştırma sorunuzla gerçekten alakalı olup olmadıklarını kontrol ettiğinizden emin olun. Makalelerin ne hakkında olduğu hakkında genel fikirler almak için özetleri okuyarak zaman kazanabilirsiniz.
✓✓ Profesyonel İpucu: Araştırma sonucunda iyi kaynaklar bulduğunuzda, diğer ilgili kaynakları da görmek için bulduğunuz bu kaynakların bibliyografyalarına bakın. Bu şekilde kaynaklarınızı genişletebilir ve araştırmanızı daha da derinleştirebilirsiniz.
Kaynakları Değerlendirin ve Önceliklendirin
İyi bir literatür taraması yazmanın üçüncü adımını kaynakların değerlendirilmesi ve önceliklendirilmesi oluşturmaktadır. Araştırmanız boyunca, literatür incelemenize dahil etmek için bol miktarda ilgili kaynaklar bulacaksınız. Bu noktada birçok öğrenci, topladıkları tüm kaynakları incelemelerine sığdırmaya çalışmak gibi bir hataya düşmektedir.
Topladıklarınıza bir kez daha bakmanızı, mevcut kaynakları değerlendirmenizi ve en alakalı olanları seçmenizi öneririz. Büyük olasılıkla, belirli bir konuda bulduğunuz her şeyi okuyamayacaksınız ve ardından tüm kaynakları tek bir literatür taramasında sentezleyemeyeceksiniz. Bu yüzden en alakalı olanlara öncelik vermeniz çok önemlidir.
Hangi kaynakların önceliklendirilmeye değer olduğunu kavrayabilmek için aşağıdaki kriterleri aklınızda bulundurun:
- Güvenilirlik
- Etki
- Yenilik
- İnovasyon
- Anahtar Kavram
Ayrıca, kaynakları okurken, daha sonra incelemeye dahil edebileceğiniz her şeyi not almaya çalışın. İlk aşamada seçtiğiniz kaynakları önceliklendirerek seçerseniz, kaynakçanızı oluşturmanız daha kolay olacaktır.
İlişkileri, Ana Fikirleri ve Boşlukları Belirleyin
Literatür incelemenizi özetlemeye ve yazmaya geçmeden önce, son adım, hali hazırda var olan çalışmalar arasındaki ilişkileri belirlemektir. İlişkileri belirlemek, mevcut bilgileri düzenlemenize, sağlam bir literatür taslağı oluşturmanıza, konu hakkındaki boşlukları doldurarak literatüre katkı sağlamanıza yardımcı olur.
Bu hususta dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan bazıları şunlardır:
- Ana temalar
- Çelişkiler ve tartışmalar
- Etkili çalışmalar veya teoriler
- Trendler ve kalıplar
- Boşluklar
Ortak eğilimler ve trendler nedeniyle farklı çalışmalarda belirli insan gruplarına odaklanılmış olabilir. Ayrıca, ana temalar açısından konunun belirli yönlerine çoğu araştırmacı arasında artan bir ilgi olabilir.
Başka bir açıdan ise bir çalışmanın teorileri ve sonuçlarıyla ilgili bazı anlaşmazlıklar ve çelişkiler olabilir. Ve son olarak, çoğunlukla bir konunun belirli yönleriyle ilgili araştırma eksikliğine atıfta bulunabilir. İyi bir literatür taraması yazmak için bu ilişkiler ve boşluklar belirlenmeli ve belirtilmelidir.
Bir Taslak Belirleyin
Öğrenciler bu aşamayı ihmal etme eğiliminde olsalar da, ana hatları belirlemek akademik makale yazarken en önemli adımlardan biridir. Bu, metninizin gövdesini düzenlemenin ve önemli hiçbir şeyi kaçırmadığınızdan emin olmanın en kolay yoludur. Ayrıca, kağıda ne hakkında yazacağınız hakkında bir fikre sahip olmak, onu daha hızlı ve daha kolay yapmanıza yardımcı olacaktır.
Yazmaya Devam Edin
Tüm kaynaklarınızı, notlarınızı, alıntılarınızı belirleyip ayrıntılı bir taslak (outline) oluşturduktan sonra, sürecin yazma kısmına geçebilirsiniz. Bu aşamada yapmanız gereken tek şey, oluşturduğunuz planı takip etmek ve profesörünüzün veya üniversitenizin talimatlarında tanımlanan genel yapı ve formatı izlemektir.
Son Dokunuşları Ekleme
Çoğu öğrencinin yaptığı yaygın bir hata vardır. Yazıyı yeniden okuma, proofreading ve editing içeren son aşamayı atlar. Çalışmanızın en yüksek puanı almasını sağlamak için, bu son aşamaya yeterli zamanı ayırmalısınız. Proofreading ve editing önemini hafife almadan yeterli zamanınızı bu aşama için mutlaka ayırın. Proofreading ve editing konusunda danışmanlık almak isterseniz bize iletişim bölümünden veya sağ alttaki mesaj kısmından ulaşabilirsiniz.
✓✓ Profesyonel İpucu: Proofreading ve editing kısmına geçmeden önce, literatür incelemenizi bir veya iki gün önceden bitirip bir kenara koyun. Bu size aklınızı ondan uzaklaştırma şansı tanıyacak ve daha sonra yeni bir bakış açısıyla düzeltmeye geri dönebileceksiniz. Bu ipucu, metninizde bulunabilecek boşlukları veya hataları kaçırmamanızı sağlayacaktır.
Bu adımlar, kolaylıkla birinci sınıf bir literatür taraması oluşturmanıza yardımcı olacaktır! Bu işin nasıl ele alınacağı konusunda daha fazla tavsiye almak isterseniz literatür taraması yaparken aklınızda bulundurmanız gereken bu önemli 3 ipucuna bakmalısınız:
- İyi Kaynaklar
Bir literatür taraması üzerinde çalışırken, bir yazarın akılda tutması gereken en önemli şey, mümkün olan en iyi kaynakları bulmaktır. Bu, ilk araştırmayı yaparken yaklaşık 5-10 farklı seçenek arasından kaynakları seçip filtrelemeniz gerektiği anlamına gelir. Bir literatür taraması araştırmanızın konusunu ne kadar güçlü gösterirse, yaptığınız tüm incelemenin kalitesi o kadar iyi olacaktır.
- Literatürü Sentezleyin
İncelemeyi kronolojik, tematik veya metodolojik olarak mümkün olan en etkili şekilde yapılandırdığınızdan emin olun. Tam olarak ne söylemek istediğinizi anlayın ve kaynak karşılaştırmasını buna göre yapılandırın.
- Genellemelerden Kaçının
Her bir literatür parçasının konuya farklı bir açıdan yaklaşacağını unutmayın. Yazar olarak, yaklaşımlardaki karşıtlıkları net bir şekilde sunduğunuzdan ve hiçbir değer sunmayan genel ifadelere yer vermediğinizden emin olun.
Literatür Taraması Örneği
Literatür taraması örneği olabilecek bazı örnek konular aşağıda sırasıyla verilmiştir:
- “To Kill a Mockingbird”, “The Adventure of Huckleberry Finn” ve “Uncle Tom’s Cabin” deki Irkçılık
- “The Catcher in the Rye”, “Frankenstein” ve “1984” teki İzolasyonizm,
- “Crime and Punishment”, “The Scarlet Letter” ve “The Lifeboat” daki Ahlak İkilemleri
- “Macbeth”, “All the King’s Men” ve “Animal Farm” daki Güç Yozlaşması,
- “Lord of the Flies”, “Hatchet” ve “Congo” daki Duygusal ve Fiziksel Hayatta Kalma.
Literatür Taraması Örneği
Ebola virüsü hakkında yazılabilecek literatür taraması örneği şu şekildedir:
Giriş (Introduction) Bölümü
- Genel konuyu tanıtın. Ebola virüsü hakkında arka plan bilgisi sağlayın: genom, patogenez, bulaşma, epidemiyoloji, tedavi vb.
- Ana araştırma sorusunu şekillendirin. Ebola virüsünün dağılımında eklembacaklıların (mekanik veya biyolojik vektörler) potansiyel rolü nedir?
- Metodolojinizi ekleyin. Örneğin, Ebola virüsü ve eklembacaklıların yayılmasındaki rolü hakkında ilgili araştırma makalelerini bulmak için bilgiler X veritabanlarında arandı. Veriler standartlaştırılmış bir form kullanılarak çıkarıldı.
- Beklenen sonuçları listeleyin.
- Bu konuyla ilgili literatürdeki genel eğilimleri ekleyin. Virüsün doğal rezervuarı hala kesin olarak bilinmemekle birlikte, birçok araştırmacı eklembacaklıların (ve özellikle meyve yarasalarının) virüsün dağılımında önemli bir rol oynadığına inanmaktadır.
Gelişme (Body) Paragrafları
- Konu 1: Genel terimler kullanarak belirli bir literatür parçasına kısa bir genel bakış; çalışmanın temel yönlerinin bir analizi; araştırma sorularının, yöntemlerinin, prosedürlerinin ve sonuçlarının gözden geçirilmesi; ve güçlü ve zayıf noktalara, boşluklara ve çelişkilere genel bir bakış içermelidir.
- Konu 2: Belirli bir literatür parçasının genel terimlerle kısa bir özeti; çalışmanın temel yönlerinin bir analizi; araştırma sorularının, yöntemlerinin, prosedürlerinin ve sonuçlarının gözden geçirilmesi; ve güçlü ve zayıf noktalara, boşluklara ve çelişkilere genel bir bakış içermelidir.
- Konu 3: Belirli bir literatür parçasının genel terimlerle kısa bir özeti; çalışmanın temel yönlerinin bir analizi; araştırma sorularının, yöntemlerinin, prosedürlerinin ve sonuçlarının gözden geçirilmesi; ve güçlü ve zayıf noktalara, boşluklara ve çelişkilere genel bir bakış içermelidir.
Sonuç (Conclusion) Bölümü
- Tartışılan literatür parçaları arasındaki ilişkileri belirtin. Ana temaları, ortak kalıpları ve eğilimleri vurgulayın. Yazarlar/araştırmacılar tarafından alınan farklı yaklaşımların artıları ve eksileri hakkında konuşun.
- Hangi çalışmaların en etkili çalışmalar olduğunu belirtin.
- Başlıca çelişkili gördüğünüz noktalarını vurgulayın. Eğer konu ile ilgili boşluklar varsa tamamlayın.
- Kendi çalışmanızın konunun daha fazla açıklanmasına nasıl katkıda bulunacağını tanımlayın.
Umarım belirttiğimiz bu literatür taraması örneği kendi makalenizi yapılandırmanıza yardımcı olur. Ancak, incelemenizi nasıl düzenleyeceğiniz konusunda daha fazla tavsiyeye ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, daha fazla literatür taraması örneği ve literatür taraması örnekleri tarayın veya bu konuda danışmanlık almak için bizimle iletişime geçin. Essay Sepeti helps 🙂
Literatür Taraması Örneği
Aşağıda verdiğimiz literatür taraması örneği bir, literatür araştırmasındaki paragraflardan biridir. Böylece literatür araştırması paragrafı örneği vererek literatür taraması paragrafı nasıl yazılır öğretmiş oluyoruz.
Örnekte gördüğümüz mor ile yazılmış ilk cümle topic sentence olarak adlandırılır ve paragrafı özetler. Yeşil olarak yazılmış ikinci cümle konu ile ilgili önemli bir araştırmadır ve konuya örnek olma özelliği taşır, topic sentence açıklar.
Üçüncü kırmızı ile yazılmış cümleler bir eleştiri cümleleridir. Dördüncü turuncu ile yazılmış cümle konuyu bir teori ile açıklar. Beşinci mavi ile yazılmış cümle birkaç tane araştırmayı sentezleyen ve konuya ışık tutan cümleler grubudur. Son cümle ise literatürdeki açığı işaret etmektedir.
Literatür Taraması Örneği PDF
Bu bölümde size “Fertility, Divorce and Labor Force Participation” hakkında bir literatür taraması örneği (PDF) vereceğiz. Siz de bu yazıda öğrendiğiniz yapıları ve formatları kullanarak bu literatür taraması örneği (PDF) inceleyebilirsiniz.