Proofreading, dilbilgisi, yazım, noktalama işaretleri ve biçimin tutarlı ve doğru olduğundan emin olmak için yazınızın son taslağı içindeki hataları gözden geçirme ve düzeltme eylemidir. Proofreading, yayından önceki editoryal döngüdeki son adımdır. Aynı zamanda, yaptığınız ödevi yüklemeden önce ödevin son halinin düzeltilmesi işlemidir.
Sizin de eğer editoryal bir proofreading’e, editing’e ya da ödevleriniz için bir profesyonel bir proofreading hizmetine ihtiyacınız varsa sağ altta bulunan mesaj bölümünden, iletişim kısmından ya da [email protected]’dan bize ulaşabilirsiniz.
Essay veya bir metin top editing, line editing ve copy editing aşamalarından geçmiş olsa da, bu erken inceleme aşamalarında bazı hatalar yine de gözden kaçabilir. Ancak proofreading, yayınlanmadan önce gözden kaçmış olabilecek hataları düzeltmek için son fırsattır.
Yazılı iletişim günün her anında kullanılmaktadır. İster okul için bir essay, ister iş için resmi bir rapor yazıyor veya çevrimiçi bir mesaj veya e-posta yazıyor olun, doğru ve net bir şekilde yazıldığından emin olmak için metni tekrar okumak önemlidir.
İşte burada proofreading devreye giriyor. Yazım hataları düzeltmek için proofreading okumasının, yazılarınızdaki karışıklığı ve yanlış anlaşılmayı önlemenize büyük yardımı olacaktır.
İçindekiler
- 1 Proofreading Nedir ve Neden Önemlidir?
- 2 Proofreading Service – Proofreading Hizmeti Neleri Kapsar?
- 2.1 Proofreading – Yazım Hataları (Spelling Hataları)
- 2.2 Dilbilgisi Hataları (Grammar Hataları)
- 2.3 Proofreading – Noktalama Hataları (Punctuation Hataları)
- 2.4 Yanlış Kelime Kullanımı (Incorrect Word Usage)
- 2.5 Tutarsız Ton (Inconsistent Voice)
- 2.6 Tire ve Büyük Harf Kullanımı Hataları (Capitalization and Hyphenation Hataları)
- 2.7 Fiil Zaman Hataları (Verb Tense Hataları)
- 2.8 Cümle Yapısı Hataları (Sentence Structure Hataları)
- 2.9 Biçimlendirme Hataları (Formatting Errors)
- 2.10 Deyim Hataları (Idiom Errors)
- 2.11 Genel akış
- 3 Proofreading ve Editing Farkları Nelerdir?
- 4 Proofreading Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Detaylar
- 4.1 Metni düzenlerken biraz mola verin.
- 4.2 Metne bölümler halinde yaklaşın.
- 4.3 Tutarlı olun.
- 4.4 Metni yazdırın ve metni basılı halde inceleyin.
- 4.5 Yüksek sesle okuyun.
- 4.6 Başlamadan önce yazım denetimi ayarlarınızı gözden geçirin.
- 4.7 Asla yazım denetimi programlarına güvenmeyin.
- 4.8 Dilinizi ve alıntı tarzınızı bilin.
- 4.9 “Tümünü bul ve değiştir” işlevini kullanın.
- 4.10 Çağdaş Amerikan İngilizcesi Derlemi (Corpus) ve İngiliz Ulusal Derlemi (Corpus) hakkında bilgi edinin.
- 5 Profesyonel Redaksiyon Hizmeti Almak
- 6 Proofreading Fiyatları
Proofreading Nedir ve Neden Önemlidir?
Sektördeki en iyi yazarlarla çalışabilirsiniz, ancak deneyimli profesyoneller bile redaksiyondan yararlanır. Yazarlar genellikle kafalarında bir yazı konsepti kurarlar ve yazılarını buna göre yazarlar. Bu durum, basit hataların gözden kaçırılmasına veya mantıksal olarak boşlukların oluşmasına yol açarak okuyucu tarafında kafa karışıklığına veya yanlış anlaşılmalara yol açabilir.
Ya da, öğretmeninizin essay’inizi okurken bir noktalama yanlışı veya grammer hatası için kırdığı puanı düşündüğünüzde, yanlış yazmayı göze alabilir misiniz? Bir Cambridge proofreading hizmeti almak, bu hataları yakalamak ve göndermeden önce yazının hatasız ve net olmasını sağlamak anlamına gelir.
Proofreading önemlidir çünkü:
- Profesyonelce görünmeyen yazım, dil bilgisi, büyük harf kullanımı ve numaralandırma hatalarını ortadan kaldırır
- Noktalama hatalarını temizler
- Biçimlendirme tutarsızlıklarını düzeltir
- Kelime seçimlerini ve cümle yapısını iyileştirir
Proofreading Service – Proofreading Hizmeti Neleri Kapsar?
Hataları düzeltmek, profesyonel bir proofreading service’in redaksiyon yaparken yaptığı ana eylemdir, ancak bir proofreader’ın işinin arkasında çok daha fazlası vardır.
Daha fazla ayrıntıya girersek, profesyonel bir proofreader yazınız/essay’iniz üzerinde aşağıdaki düzeltmeleri yapar.
Proofreading – Yazım Hataları (Spelling Hataları)
En iyi öğrenciler bile ara sıra yazım hatası yapar. Bir essay veya research paper yazarken yazının kendinden çok içeriğe odaklanıldığı için çoğu zaman hata kaçınılmaz olur.
Ya da, bir öğrenci bir kelimeyi doğru yazabilir, ancak bu, bağlam için yanlış biçimdir (yore, you’re ya da your gibi). Bu, hatanın ne kadar büyük olduğuna bağlı olarak profesyonel olmayan bir görünüme ve hatta yazdıklarınızın kötü yorumlanmasına neden olabilir.
Dilbilgisi Hataları (Grammar Hataları)
Grammar hataları, bir essay’de yapılabilecek en büyük hatalardan biridir; ve öğretmenler en çok buradan puan kırarlar. Yazım hataları gibi, essay veya research paper yazarken içeriğe veya vermek istediğiniz mesaja odaklandığınız için gözden kaçırmak kolaydır.
İyi bir proofreading service, anlamsız cümle parçalarını, transitior’lerin yanlış kullanımını ve yanlış verilmiş referansları bulacaktır. Proofreader, essay’inizi okuyanlar veya öğretmenleriniz için bu kafa karışıklıklarını ortadan kaldırarak net bir anlamı olan düzgün yeni cümleler oluşturacaktır.
Proofreading – Noktalama Hataları (Punctuation Hataları)
Noktalama işaretlerindeki bir numaralı düşmanı bilmek ister misiniz? Bir virgül. Bir virgül veya yerinde kullanılmayan bir nokta sizi vezir de eder rezil de 🙂
Virgüller, gözden kaçırabileceğiniz tek noktalama hataları değildir. Özellikle günlük yazılarınızda kullanmıyorsanız, iki nokta üst üste (:) veya noktalı virgül (;) kullanımında da birçok yanlış yapılır.
Proofreading hizmeti veren kişi, noktalama işaretlerinizin doğru yerde olduğundan, doğru manayı verdiğinden ve essay’inizin ihtiyaç duyduğu tüm yazım kurallara (APA, Harvard, Chicago Citation vs.) göre olduğundan emin olacaktır.
Yanlış Kelime Kullanımı (Incorrect Word Usage)
Yaygın olarak yanlış kullanılan birçok kelime ve kelime öbeği vardır. Bazen, tek kelime yerine büyük resme odaklanma meselesidir. Diğer zamanlarda, sadece farkı bilmemek meselesidir.
Örnek:
Yanlış: He excepted her offer to climb the mountain.
Doğru: He accepted her offer to climb the mountain.
Yanlış: He was a breathe of fresh air.
Doğru: He was a breath of fresh air.
Bir kelimeyi yanlış yazmak, anlamı büyük ölçüde değiştirebilir ve hocanızın sizin tam olarak ne demek istediğinizi anlamamasına yol açar. Proofreading hizmeti veren kişi, essay’inizde anlatmak istediğinizi tam olarak anlatan doğru kelimeleri bulmanıza yardımcı olur.
Tutarsız Ton (Inconsistent Voice)
Büyücüler ve sihirbazlar hakkında bir çocuk kitabı okuduğunuzu hayal edin. Aniden, beşinci bölümün ortasında, vergilerinizi zamanında ödemekle ilgili bir paragraf okuyorsunuz. Ne alaka dersiniz değil mi? Essay’inizin ortasında stil değiştirdiğinde öğretmeniniz de böyle hisseder.
Essay’inizin bir tonu olmalıdır. Konuşma tonunda, resmi veya İngilizce essay’ler için edebi olabilir. Essay’inizin tonu ne olursa olsun, tutarlı olmak önemlidir. Proofreading, bu tonun değiştiği yerleri arar ve essay’inizin tek tonda olmasını sağlar.
Tire ve Büyük Harf Kullanımı Hataları (Capitalization and Hyphenation Hataları)
Her cümlenin ilk kelimesini büyük harfle yazmanız gerektiğini hepimiz biliyoruz, ancak büyük harf kullanımı her zaman kolay değildir. Teğmen’i ne zaman büyük harf kullanman gerektiğini biliyor musun? Köpek ırklarını büyük harf kullanman gerekip gerekmediğini biliyor musun? Peki ya anıt isimleri?
Tire işaretini ne zaman kullanacağınızı biliyor musunuz? Hem büyük harfler hem de kısa çizgiler bazen kafa karıştırıcı olabilir ve okuyucularınızın da kafasını karıştırabilir. Kendiniz ve okuyucularınız için işleri kolaylaştırın ve profesyonel bir proofreading hizmeti alın, Essay Sepeti sizin yanınızda 🙂
Fiil Zaman Hataları (Verb Tense Hataları)
Do you ever saw a sentence that the verb have not make sense, like now?
Cümleden kafanız karıştı mı? Çünkü verb tense’ler birbirine girmiş vaziyette; bu yüzden de cümle okuyana garip hissettiriyor. Fiil zamanı sorunları çok yaygındır, bu nedenle essay’inizin son halinde tutarlılıklarını kontrol etmek önemlidir.
Düzeltici, Las Vegas’a çok benzer: geçmişin geçmişte kalmasına yardımcı olurlar. Fiillerinizin birbiriyle çelişmemesine engel olarak yazınızı garip bir hal almasını engellerler. Essay, düzgün ve okunması kolay olmalıdır ve proofreader’lar bunu yapmaya yardımcı olur.
Cümle Yapısı Hataları (Sentence Structure Hataları)
Cümle yapısında üç ana hata türü vardır:
- Fragmented sentences: Bunlar tamamlanmamış cümlelerdir. Örnek: the cat meowed at night.
- Run-on sentences: Bunlar, yanlış birleştirilmiş iki bağımsız tümcedir. Örnek: The cat meowed the woman called the police.
- Comma splices: Bunlar, koyulmaması gereken bir virgülle birleştirilmiş iki bağımsız tümcedir. Örnek: The cat meowed, the woman called the police.
Dilbilgisi sorunları ve fiil zaman hataları gibi, cümle yapısı hataları da okuyanın essay’in amacını anlamak yerine cümlelerinizi anlamlandırmak için kafa yormasına neden olur. Bunları anlamak için çok zaman gerektiğini fark ederlerse, essay’inizi okumayı bırakırlar ve kötü bir not alırsınız.
Biçimlendirme Hataları (Formatting Errors)
Yazınızı biçimlendirmek, kelimelerin kendileri kadar önemlidir. İnanmıyor musun? Bu yazdığımız proofreading yazısına bir göz atın. Bölümler, gözlerinizin içeriği kolayca tarayıp anlayabilmesi için başlıklarla ayrılmıştır.
Takip etmeniz gereken veya hocanız tarafından size verilen bir essay structure’i olduğunda bu daha da önemlidir. Hacimli paragraflardan kaçınmalı, başlıklarılara madde işaretlerini ekleyerek yazmalısınız.
Proofreader’lar, her alt başlığın doğru boyutta olduğundan, bullet point stilinin baştan sona tutarlı olduğundan ve yayınlamadan önce doğru yazı tipinin kullanıldığından emin olurlar. Kötü biçimlendirme, okuyucunun daha giriş bölümünü okumadan essay’e ilgisini kaybetmesine neden olur.
Deyim Hataları (Idiom Errors)
Deyimler günlük konuşmanızda neşe katabilir ama essay yazarken bunları kullanmamalıyız. Deyimler, özellikle yanlış kullanıldıklarında essay’inizi kafa karıştırıcı hale getirebilir. Bazı kişiler ya da öğretmenleriniz ayrıca deyimleri klişe ve aşırı kullanılmış bulabilir, bu da onların essay’inize olan ilgilerini kaybetmelerine neden olabilir. Proofreading hizmeti, anlamınızı aktarmanın daha orijinal yollarını bulmanıza yardımcı olabilir.
Genel akış
Kırmızı Başlıklı Kız romanının ormanda başladığını, daha sonra annesinin uyarısını hatırladığını hayal edin. Daha sonra büyükannesinin evine geldiğini ve kurdu gördüğünü hayal edin. Sonra ormanda karşılaştığı kurda bir flashback yaşandığını düşünün. Hikaye tepetaklak oldu 🙂
Hikayenin bu versiyonu doğal akışında olmadığı için herkese çok karışık görünür. Hikayenin sonuna gelir ve “Az önce ne okudum?” diye şaşırır kalırsınız. Tüm yazıların bir başı, ortası ve sonu olmalıdır. Ve sizi bir anlatıdan diğerine götürecek akıcı geçişleri olmalıdır. Bu genel akış, yazınızı okumayı ve anlamınızı takip etmeyi kolaylaştırır.
Tüm bu seviyelerde düzenleme yaparken, genellikle makalenizin içeriğinde ve ifadesinde önemli revizyonlar yapacaksınız. Hata kalıplarına dikkat edin; Özellikle bir yüksek lisans tezi veya üniversite bitirme tezi gibi büyük bir belgeyi düzenliyorsanız, ne tür sorunlarla karşılaştığınızı bilmek ilerde bu hataları yapmamanıza yardımcı olacaktır.
Yaptığınız bir hatayı tespit ettikten sonra, o hatanın gelecekteki örneklerini tespit etmek ve düzeltmek için teknikler geliştirebilirsiniz. Örneğin, her paragrafta sıklıkla birkaç farklı konuyu tartıştığınızı fark ederseniz, makalenizi gözden geçirebilir ve her paragraftaki anahtar kelimelerin altını çizebilir, ardından paragrafları bölerek her birinin yalnızca bir ana fikre odaklanmasını sağlayabilirsiniz.
Proofreading ve Editing Farkları Nelerdir?
Editing (düzenleme) ve proofreading, bir metni gözden geçirme sürecinde farklı adımlardır. Düzenleme (editing), içerik, yapı ve dilde büyük değişiklikler içerebilir, ancak proofreading okuması yalnızca küçük hatalara ve tutarsızlıklara odaklanır.
Genellikle bir metin, editing okuması yapılmadan önce birkaç proofreading aşamasından geçer. Editing ve profreading’in dört aşaması aşağıdaki gibidir.
Adım 1: İçerik düzenleme (Content editing)
Bir metnin erken taslağını (draft) gözden geçirmek, genellikle içerikte önemli değişiklikler yapmak ve tüm bölümleri taşımak, eklemek veya silmek (geliştirme veya önemli düzenleme olarak da bilinir) olarak tanımlanır.
Adım 2: Satır düzenleme (Line editing)
Line editing, hikayenizi, fikirlerinizi veya argümanlarınızı mümkün olduğunca etkili bir şekilde iletmek için dil kullanımını gözden geçirmek demektir. Line editing, metnin akışını iyileştirmek için kelimeleri, cümleleri ve cümleleri değiştirmeyi ve paragrafları yeniden yapılandırmayı içerir.
Adım 3: Copy editing
Copy editing, belirli bir stil kılavuzunun (APA veya MLA gibi) kurallarını izleyerek doğru dilbilgisi, net sözdizimi ve stil tutarlılığı sağlamak için tek tek cümleleri düzenlemeyi hedefler.
Copy editörler bir metnin içeriğini değiştirmezler, ancak bir cümle veya paragraf anlamsız duruyorsa veya garipse, onu geliştirmek için yazarla birlikte çalışırlar.
Adım 4: Proofreading
Proofreading, yanlış yazılmış sözcükler, yanlış yerleştirilmiş noktalama işaretleri ve üslup tutarsızlıkları gibi kalan hataları kontrol etme işlemidir. Basılı yayıncılıkta, proofreader’lar aynı zamanda biçimlendirmeyi (formatting) (örneğin sayfa numaraları ve satır aralığı) kontrol etmekten de sorumludur.
Bu basamakların hepsinin ya da bazılarının gerekip gerekmediği metnin türüne ve uzunluğuna bağlıdır. Yukarıda gösterilen işlerin hepsini bire bir yapmanız gerekmeyebilir, ancak iyi bir yazı genellikle benzer bir gözden geçirme, düzenleme ve düzeltme sürecinden geçer.
Geleneksel yayıncılık sürecinde, aşamalar net bir şekilde bölünmüştür ve her revizyondan farklı profesyoneller sorumludur. Özellikle üretim sırasında yeni tipografik hatalar ortaya çıkabileceğinden, nihai baskı versiyonunun ayrı bir düzeltme okuması gereklidir.
Bazı editoryal hizmetler, mesela bizim gibi proofreading yapan işletmeler, copy editing, content editing ve proofreading’i tek bir aşamada birleştirir; burada dilbilgisi, sözdizimi ve stil aynı anda küçük yazım ve noktalama hatalarıyla ele alınır. Bu yolla tek hizmet üzerinden tam bir çözüm elde etmek amaçlanır.
Proofreading Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Detaylar
Her proofreader’ın kendi metodolojisi olsa da, tüm proofreader’lar aşağıda anlatacağımız kısımlara dikkat etmeleri gerekir. Aşağıda, işinizi kolaylaştırmaya yardımcı olabilecek ve Essay Sepeti’nin deneyimli proofreader’ları tarafından bazı ipuçları verilmiştir. İlk beş ipucu, proofreading yapmak isteyen herkes için genel önerilerdir. İkinci beş ipucu, İngilizce redaksiyon görevini gerçekleştirmek için Microsoft Word gibi bir kelime işlemci programı kullandığınızda size yardımcı olacak donelerdir.
Metni düzenlerken biraz mola verin.
Bir metin yazmayı bitirdikten hemen sonra proofreading okumasına başlamamalısınız. Metne yeni bir bakış açısıyla yaklaşabilmeniz için en az birkaç saat ve tercihen birkaç gün ara vermeniz gerekir. Bu süre sizin yaptığınız yanlışlara farklı bir gözle bakabilmenizi ve bu yolla da bu yanlışları görebilmenizi sağlar.
Metne bölümler halinde yaklaşın.
Metni bir bütün olarak okumayın. Başlıklara odaklanarak başlayın, ardından tabloları ve şekilleri ele alın. Farklı bölümleri düzensiz okuyun. Tüm makaleyi baştan sona okumak son adımınız olmalıdır.
Tutarlı olun.
Bir kelime, cümle, noktalama işareti vb. üzerinde değişiklik yaparsanız, yaptığınız değişikliğin tüm metne yansıtın.
Metni yazdırın ve metni basılı halde inceleyin.
Proofreading okuma turunuzu yaptığınızda metni yazdırın ve metni basılı halde inceleyin. Kağıt üzerinde okumak, insanların bilgisayar ekranında okurken gözden kaçırabilecekleri hataları yakalamalarına olanak sağlar.
Yüksek sesle okuyun.
Bazen okuduklarınızı duyduğunuzda hataları yakalamak daha kolaydır. Yüksek sesle okumak da odaklanmanıza yardımcı olabilir.
Başlamadan önce yazım denetimi ayarlarınızı gözden geçirin.
Programın hangi hatalara odaklanmasını istediğinizi ve hangilerini pas geçeceğinizi seçebilirsiniz. Bunu Word programının hata denetimi kısmından kolayca yapabilirsiniz.
Asla yazım denetimi programlarına güvenmeyin.
Yazım denetleyicileri bazen işe yarasa da, tüm işi sizin yerinize yapamazlar. Şu an piyasada var olan yazım denetimi programlarının çoğu hataların birçoğunu bulamamaktadır. Eğer hataların hepsi düzeltilmeyecekse de bunları kullanmanın bir manası yoktur çünkü hocanız sizden yazım hatalarınız için zaten puanı kıracaktır.
Yazım denetleyicileri, yanlış kullanılan sözcükleri (to ve too gibi) genellikle görmez. Bunun için de anlam yanlışlarını da düzeltemez. Yazım denetleyici programlar sadece siteye trafik çekmek için yazılmış kötü programlardır. Bu siteler sadece siteye girmenizi isterler. Sitede alacağınız hizmeti kalitesi ile ilgilenmezler, bunun için de bu programlar metindeki hataları bulamazlar.
Dilinizi ve alıntı tarzınızı bilin.
Makale Amerikan İngilizcesi mi olmalı? Yoksa İngiliz ingilizcesi mi olmalı? Tüm alıntılar doğru biçimlendirilmiş mi? Vaktiniz varsa eğer, alıntı biçimlendirmesini online bir alıntı oluşturucuyla kontrol edebilirsiniz.
“Tümünü bul ve değiştir” işlevini kullanın.
Birçok belgede bir kez hata yapılmışsa metin boyunca muhtemelen hep yapılmıştır. Bir hatayla karşılaştığınızda “tümünü bul ve değiştir”i nasıl kullanacağınızı öğrenmek size çok zaman ve emek kazandırabilir.
Çağdaş Amerikan İngilizcesi Derlemi (Corpus) ve İngiliz Ulusal Derlemi (Corpus) hakkında bilgi edinin.
İngilizce, sayısız varyasyonu olan karmaşık ve tutarsız bir dildir. Bazen birden fazla doğru cevap olabilir. “On” mu yoksa “in” mi kullanacağınızdan veya Amerikalıların “analyze” mi yoksa İngilizlerin”analyse” mi kullanacağından emin değilseniz, derlem size hangi kelimelerin ve ifadelerin en yaygın olduğunu ve hangi bağlamda kullanıldığını söyleyebilir. Her ikisi de online olarak ücretsiz olarak kullanılabilir.
Kendi çalışmanızı düzeltmek zor ve sıkıcı olabilir. Neyse ki, Essay Sepeti bu işi sizin için yapabilir. Düzeltme hizmetleri almak, özellikle belirli bir alıntı stiline sıkı sıkıya bağlı kalması gereken herkes için yararlı olabilir. Bunlar üniversite bitirme tezleri, dönem raporları, araştırmalar veya akademik çalışmalar olabilir. Essay Sepeti profesyonel redaksiyon hizmetleri, metninizin tüm gereksinimleri karşılamasını sağlayacak uzmanlığa ve kaynaklara sahiptir. İster birini işe alın, ister kendiniz yapın, redaksiyon, herhangi bir yazar için yayınlanmadan önce önemli bir adımdır.
Profesyonel Redaksiyon Hizmeti Almak
Yazılı İngilizcenize güvenmiyorsanız veya önemli bir belgede hiçbir hata olmadığından emin olmak istiyorsanız, profesyonel bir redaksiyon-proofreading hizmeti almayı düşünebilirsiniz. Bu hizmeti alırken de nasıl bir şey istediğinizden emin olmalısınız. Örneğin proofreading, daha önce de söylediğimiz üzere, sadece basit hataları düzenler. Eğer daha kapsamlı bir düzenleme istiyorsanız editing hizmeti almalısınız. Eğer metninizde büyük hatalar varsa, paragrafların tekrardan yazılması gerekiyorsa, metinde anlam tutarsızlıkları varsa veya metninize çok sayıda kaynak eklenmesi gerekiyorsa editing hizmeti almak sizin için daha mantıklı olacaktır.
Proofreading’ mi yoksa editing’e mi ihtiyacınız var?
Metninizin üzerinde ne kadar çalışma gerektirdiği konusunda net bir fikre sahip olmak önemlidir. İnsanlar genellikle, metinlerine biraz proofreading yapılırsa işin hallolacağını düşünürler ama durum bu olmayabilir.
Proofreader’a dilbilgisi hataları barındıran, içinde kafa karıştırıcı ve anlamsız cümleler yer alan ve takip edilmesi zor paragraflarla dolu bir metin gönderirseniz, size farklı bir hizmet önerebilir. Bu durumda sizin ihtiyacınız olan editing hizmeti olabilir.
Birçok serbest çalışan ve şirket, ya ayrı ayrı (ayrı fiyatlandırma ile) ya da tek bir hizmette birleştirilmiş olarak hem proofreading hem de editing hizmeti sunar. Ne tür değişikliklerin aldığınız hizmete dahil edildiğini tam olarak anladığınızdan emin olun. Editör sadece küçük hataları düzeltecek mi, yoksa paragrafları ve yapısal sorunları mı düzeltecek?
Proofreading Fiyatları
Düzeltmenin maliyeti büyük ölçüde değişebilir. Fiyat, kısmen düzelticinin uzmanlığına ve deneyim düzeyine, metnin türü ve uzunluğuna ve geri dönüş süresine bağlıdır. Oranlar genellikle kelime başına veya saat başına hesaplanır. Hizmet ayrıca formatting’e de kapsayacaksa, sayfa başına da fiyatlandırılabilir.
Proofreading hizmetinin fiyatları makaleye ve makalenin türüne, essay’in türüne, deadline’a ve kelime/sayfa sayısına göre değişmektedir. Ayrıca fiyat alırken, yapılacak hizmetin proofreading mi, editing mi yoksa line editing mi olduğu da fiyatı değiştirecektir; çünkü bunlar, yukarıda da açıkladığımız üzere, ayrı ayrı iş yükü gerektiren alanlardır. Proofreading hizmetinin fiyatları makaleye ve makalenin türüne, essay’in türüne, deadline’a ve kelime/sayfa sayısına göre değişmektedir.
Proofreading hizmeti almak için sağ altta bulunan mesaj bölümünden, iletişim kısmından ya da [email protected]’dan bize ulaşabilirsiniz. Essay Sepeti sizlere en hesaplı ve hızlı proofreading hizmetini sunmak için 7/24 yanınızda.
Siz de bu hataları yapıyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz. Essay Sepeti uzmanlığı ile essay nasıl yazılır öğrenmek isterseniz linke tıklayabilirsiniz.