Research paper, yazarın bir konu hakkında gerek kendi verilerini topladığı gerekse literatürden verileri alarak bu verileri incelediği, analiz ettiği ve bir sonuca vardığı, Türkçe’de araştırma makalesi ya da bilimsel makale olarak adlandırılan, akademik bir makale türüdür.
Research paper, akademik olarak yazılan makalelere (essay) benzer, ancak genellikle daha uzun ve daha ayrıntılı olarak yazılan bir makale türüdür. Bir research paper yazmak, yazacağınız konunuz hakkında detaylı araştırma yapmayı, bulduğunuz çeşitli kaynaklar arasında bağlantı kurmanızı ve literatüre özgün bir katkıda bulunmanızı gerektirir.
Bir paper yazmak bazen biraz korkutucu olabilir. Ama Essay Sepeti’nin uzman hocaları yanınızda. Size burada en ince detayına kadar research paper yazmayı anlatacağız. Ama yazmakta zorluk çekiyorsanız ve bu konuda danışmanlık almak isterseniz bize sağ aşağıda bulunan mesaj butonundan, iletişim bölümünden ya da [email protected] adresinden ulaşabilirsiniz. Hadi başlayalım : )
İçindekiler
- 1 Research Paper Konusu Nasıl Seçilir?
- 2 Bilimsel Makale İçin Araştırma Nasıl Yapılır?
- 3 Research Paper Structure – Research Paper Formatı
- 4 Research Paper Thesis Statement Nasıl Yazılır?
- 5 Research Proposal
- 6 Research Paper Nasıl Yazılır?
- 6.1 Research Paper Introduction (Giriş) Bölümü Nasıl Yazılır?
- 6.2 Issue (Problem) Bölümü
- 6.3 Research Paper Literature Review (Literatür Araştırması) Bölümü Nasıl Yazılır?
- 6.4 Research Method (Araştırma Metodu) Bölümü
- 6.5 Results and Discussion (Sonuçlar ve Tartışma) Bölümü
- 6.6 Conclusions and Recommendations (Sonuç ve Öneriler) Bölümü
- 6.7 References (Referans) Bölümü
- 7 Editing ve Proofreading
- 8 Research Paper Checklist ve İlk Draft
- 9 Research Paper Örnekleri
Research Paper Konusu Nasıl Seçilir?
Research paper konusunu seçmek
Bilimsel makale yazmaya başlarken en önemli adımlardan biri sizi en çok ilgilendiren ve üzerine içerik üretebileceğiniz bir research paper konusu seçmektir. Eğer sizi ilgilendiren ve merak duyduğunuz bir konu seçerseniz yazma süreciniz çok kolaylaşacaktır.
Bilimsel makale yazarken konu seçerken ne çok geniş ne de çok dar bir konu seçmelisiniz. Örneğin dinler üzerine yazacaksanız, sadece din üzerine bir yazamazsınız. Bu çok geniş bir konu olacaktır. Konuyu “Din”den “Dünya Dinleri”ne ve “Budizm”e daraltmalısınız.
Kapsamlı bir araştırma yapmadan önce yazacağınız research question (araştırma sorusu) ve thesis statement için profesörünüzden onay almalısınız. Onay alınmadan başlanan research paper, term paper veya bitirme tezlerinde profesörünüzün konuyu değiştirmesiyle hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz. Yazdığınız onca içerik boşa gidebilir.
Research paper, term paper veya bitirme tezine başlarken sizden ne beklendiğinden emin değilseniz, öğretmeninize sorun. Üzerine yazabileceğiniz bir konu seçin. Çok teknik veya çok uzmanlık gerektiren konulardan kaçının. Üzerine çok az kaynak materyal bulabileceğiniz konuların üzerine eğilmekten kaçının.
Öğrencilerin sevdikleri ve daha iyi bildikleri research paper konuları üzerine yazmaları esastır. Konuyu iyice inceleyen ve okuyan öğrenciler, yazdıkları araştırma yazılarının güzel bir sonuca ulaşması için detaylara dikkat etmelidirler.
Güzel bir research paper veya bilimsel makale yazmak, diğerlerinin yanı sıra araştırma soruları, yöntemleri, analizleri ve tartışmaları gibi her bir research paper bölümünün gereksinimlerine dikkat etmeyi de gerektirir. Research paper formatının nasıl olacağına da ilerki bölümlerde değineceğiz.
Başarılı bir research paper yazmak için atmanız gereken ilk adımlar, konu hakkında bilgi edinmek için biraz başlangıç araştırması yapmak, outline çıkarmak, thesis statement veya research question (tezin araştırma sorusu ya da tez hipotezi) hakkında düşünmektir.
Yazacağınız konu hakkında geçmişte hangi araştırmalar yapıldığını ve bilimsel makaleler yazıldığını araştırarak işe başlayabilirsiniz. Henüz keşfedilmemiş, literatürde olmayan hangi konular var? Hangi research topic ile aha önce literatürde olmayan bir konuyu inceleyebilirsiniz? Bunları düşünmeniz gerekir.
Konunuzu daraltın
Üzerine yazmak istediğiniz konuyla ilgili gerekli miktarda bilgi, veri ve literatürü inceledikten sonra, research topic daraltmanın zamanı geldi. Seçtiğiniz research topic birkaç alt kola ayrılabileceği için seçilen konunun çok geniş olması uygun değildir. Geniş bir research topic seçmek konuyu çok geniş bir biçimde ele almak manasına geleceği, bu konuların hepsini tek bir araştırma makalesinde ele almak iyi bir çözüm olmayacaktır.
İlginizi çeken benzersiz bir research topic veya research question seçmelisiniz. Bu benzersiz research konusu literatüre katkıda bulunduğu için hem araştırmanın değerini arttıracak hem de sizin insanlığa bir katkıda bulunmanıza yarayacaktır. Önceden çalışılmış konular üzerine bir research paper yazmanın kimseye faydası yoktur. Bu aşamada yazdığınız research paper veya bitirme tezinin neden önemli olduğunu açıklamalı ve araştırmanızın önemini ayrıntılı olarak okuyucuya anlatmalısınız.
Bilimsel Makale İçin Araştırma Nasıl Yapılır?
Research paper veya term paper yazmak için, öncelikle, bir research paper outline oluşturmanız gerekmektedir. Bunu için gereken genel bilgiler veya background information için;
- Firmaların web sitelerine, yıllık raporlarına, hakkımızda kısımlarına,
- Britannica gibi çevrimiçi ansiklopedilere;
- JSTOR, Science Direct, Springer, Web of Science, Google Scholar, ProQuest, eLibrary, Wiley, IEEE Xplore ya da EBSCOhost gibi veri tabanlarına
- Euromonitor, TUİK, Statista ya da EMIS gibi istatistik veri sağlayabilecek kaynaklara
- Wall Street Journal, Forbes, Financial Times, BBC gibi saygın online gazetelere
başvurabilirsiniz. Wikipedia akademik bir kaynak değildir ve bilimsel makaleler için kullanılamazlar. Buradan genel olarak bilgi edinebilirsiniz ama Wikipedia’yı akademik kaynak olarak kullanmamalısınız.
Başlangıç noktası olarak arama motorlarını veya diğer arama araçlarını kullanabilirsiniz. Alan adı uzantılarına, .edu (eğitim kurumu), .org (kar amacı gütmeyen kuruluş) veya .gov (hükümet) dikkat edin. Bu siteler kurumları temsil eder ve daha güvenilirdir.
Halk ve üniversite kütüphanelerine, işletmelere, devlet kurumlarının web sitelerine de göz atabilirsiniz. Bu kaynakları okuyup ve değerlendirin, ana hatlarıyla konuyu şekillendirin. İlgili bilgilerin çıktısını ve fotokopisini alabilir veya not tutabilirsiniz.
Kaynaklarınızı toplarken, tam bibliyografik bilgileri (yazar, başlık, yayın yeri, yayıncı, yayın tarihi, sayfa numaraları, URL’ler, Web sayfalarında oluşturma veya değiştirme tarihleri ve erişim tarihiniz) çalışma sayfanıza, çıktınıza not edin veya daha sonra aradığınızda bulmak için bilgisayarınıza bu bilgileri kaydedin.
Kaynak olarak gösteremeyeceğiniz için bibliyografik bilgisi olmayan bir makalenin faydasız olduğunu unutmayın.
Bulduğunuz araştırma notlarını organize edin.
Topladığınız malzemeler research outline yapısına göre düzenlenmelidir. Araştırma verilerinizi eleştirel olarak analiz edin. Elinizde mevcut olan ve ulaşabileceğiniz en iyi kaynakları kullanarak verilerin doğruluğunu kontrol edin ve bilgilerin gerçek, güncel ve doğru olduğundan emin olun.
Araştırma yazısındaki argümanınızı desteklemeye yardımcı oluyorlarsa, karşıt görüşler de not edilmelidir. Bu, bir bilimsel araştırma makalesi yazısı en önemli aşamasıdır. Bu bilgiler daha sonra discussion bölümünde ele alınıp araştırmanız sonucunda bulduğunuz bulgularla (findings) karşılaştırılarak tartışılacaktır.
Ayrıca düşüncelerinizi, fikirlerinizi, argümanlarınızı ve araştırma bulgularınızı bir sunum sunuyormuşçasına akıcı bir tonda raporda, bir essay parçasında, bir research paper veya term paper ödevin ifade etmelisiniz. Düşüncelerinizi akıcı bir şekilde paper ödevine aktarmazsanız okuyucular sıkılacaktır ve bu da paper kalitesini düşürecektir.
Research question ile ilgili olmayan hiçbir bilgiyi araştırmanıza dahil etmeyin. Not ettiğiniz bilgilerin dikkatli bir şekilde kaydettiğinizden ve mümkünse kendi kelimelerinizle yazdığınızdan emin olun. Kendi kelimelerinizle anlatamadığınız bir bilgiyi anlamamışsınız demektir.
Plagiarism (intihal) kesinlikle söz konusu olmamalıdır. Araştırmalardan ve literatürden alınan tüm fikirleri veya kullanılan alıntılara doğru bir şekilde referans verin. Notlarınızı sınıflandırırken, alıntı yapılan her bilgi için ayrıntılı reference ve citation bilgileri not edin ve onu Works Cited (references) kısmında okuyucuya verilmek üzere hazır hale getirin.
Research Paper Structure – Research Paper Formatı
Research paper belli başlı bazı bölümlerden oluşur. Bunlar:
- Introduction (giriş) bölümü
- Issue (problem) bölümü
- Literature review (literatür araştırması) bölümü
- Research Method (Araştırma Metodu) bölümü
- Results and Discussion (Sonuçlar ve Tartışma) bölümü
- Conclusions and Recommendations (Sonuç ve Öneriler) bölümü
- References (Referans) bölümü
gibi bölümlerden oluşur. Bu formata aynı zamanda outline da denir. Outline nasıl yazılır ayrıntılı olarak öğrenmek isterseniz makalemizi ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.
Research paper outline resmi veya gayri resmi olabilir. Kabataslak bir outline (çalışma taslağı), yazarların fikirlerini yazmalarına ve düzenlemelerine yardımcı olan bir araçtır. Biçime çok dikkat edilmeden revize, ekleme ve iptallere olanak tanır. Yazarların kilit noktalarını netleştirmelerine ve düzenlemelerine yardımcı olur.
Bazen öğrencilerden araştırma yazılarıyla birlikte resmi outline sunmaları istenir. Resmi bir outline, konuları ve alt konuları düzenlemek için sayılar ve harfler kullanır. Aynı türden harfler ve sayılar doğrudan birbirinin altına yerleştirilmelidir. Başlıkları ve alt başlıkları ile belirtilen konular mantıklı bir sıraya göre gruplandırılmalıdır.
Research Paper Thesis Statement Nasıl Yazılır?
Çoğu bilimsel bilimsel makale, outline oluşturma aşamasında bile, normalde bir thesis statement gerektirir. Gerektirip gerektirmediği konusunda emin değilseniz, öğretmeninize ödevinizin gerektirip gerektirmediğini ve araştırma ödevi thesis statement kısmında neyi görmeyi beklediklerini sorun. Thesis statement nasıl yazılır ve örnekleri nelerdir daha ayrıntılı bilgi almak için thesis statement yazımızı okuyabilirsiniz.
Kısacası, thesis statement, research paper yazarken oluşturacağınız araştırmanın ana fikirdir, araştırma makalenizin merkezi noktasıdır. Makalenizde sunduğunuz argümanlar bu ana fikre dayanmalıdır, bu yüzden çok önemlidir.
Thesis statement tek bir cümle ile yazılmalıdır. Research paper yazarken thesis statement, savunduğunuz pozisyonun bir beyanı gibidir. Makalenizin ana kısmı, bu pozisyonu ve fikri desteklemek ve savunmak kurulan için argümanlardan oluşacaktır.
Makalenizin başında – giriş bölümünde yani introduction paragrafında bir thesis statement ile savunduğunuz argümanı okuyucuya vermelisiniz. Paper yapmaya yeni başladığınızda hemen bir thesis statement oluşturmanız mümkün değildir. Ana hatlarıyla birlikte bir thesis statement yazmadan önce konu hakkındaki materyalleri toplamalı, savunacağınız argümanı şekillendirmeli, organize etmeli ve analiz etmelisiniz.
Genel, çok belirsiz ifadelerden ve argümanlardan uzak durmalısınız. Belirli bir konuyu seçmeli ve ona odaklanmalısınız. Yazdığınız essay, okuyucular için yeni bir şey sunmalı; okuma sürecini okuyucularınız için ilginç ve eğitici hale getirmelidir.
İyi bir thesis statement;
- Okuyuculara araştırma konusunu nasıl yorumladığınızı ana hatlarıyla belirtmeli ve açıklamalıdır.
- Okuyuculara makalenizden ne beklemeleri gerektiğini söyleyin.
- Size sorulan soruyu cevaplayın.
- Başkalarının itiraz edebileceği bir thesis statement yazın. Thesis statement yanlışlanabilir olmalıdır.
Bilimsel makale yazarken thesis statement güçlü oluşturulmalıdır. Vaktiniz ve fırsatınız varsa, thesis statement cümlenizi hocanıza gösterin, thesis statement hakkında yorumları alın, bu yorumlara göre revize edin, zayıf noktaların iyileştirilmesi için çalışın.
Bunun yanı sıra, thesis statement yazarken şunlara dikkat etmelisiniz:
- Thesis statement research question cevap veriyor mu?
- Thesis statement yeterince kesin mi? Yazdığınız thesis statement genel ve belirsiz olmamalıdır.
- Essay body paragrafları thesis statement cümlesini destekliyor mu? Bunları karşılaştırın ve gerekirse değiştirin. Yazma ve gözden geçirme sürecinde çalışmanızın değişen unsurlarının olması normaldir.
- Thesis statement üzerinden savunduğunuz argüman itiraz edilebilir veya karşı çıkılabilir nitelikte mi? Değilse, belki bir argüman oluşturmak yerine bir özet cümlesi yazmış olabilirsiniz.
- Thesis statement “ne olmuş” testini geçiyor mu? Okuyucular için yeni/ilginç bilgiler sağlıyor mu yoksa sadece genel bir gerçeği mi ifade ediyor?
İyi hazırlanmış bir thesis statement, iyi şekillendirilmiş bir fikir demektir. Essay yazı parçasının güvenilirliğini artırır ve yazarı hakkında iyi bir izlenim bırakır.
Research Proposal
Research proposal, research paper yazmadan önce bu yazının nasıl olacağını anlatan kısa bir akademik makaledir. Araştırma yazısına benzer bölümlerden oluşur. Bu bölümler üniversitenize ve profesörünüzün istediklerine göre değişiklik gösterse de şu bölümlerden oluşabilir:
- Başlık
- Research question ile uyumlu başlık atmalısınız.
- Background ve Rationale
- Araştırmanızın neden önemi olduğunu anlatmalı (rationale veya justification); ve araştırmanız hakkında genel bilgiler veren background bölümünü yazmalısınız.
- Research Question
- Research problem ile uyumlu bir research question formüle etmelisiniz.
- Research Methodology
- Araştırmanın hangi metot ile yapılacağını anlatmalısınız.
- Plan of Work and Time Schedule
- Araştırmanın hangi zaman çizelgesini izleyeceğini ve bu araştırma süresince neler yapacağınızı bu bölümde anlatmalısınız.
- References
- Araştırma içinde kullandığınız referansları bu bölümde belirtmelisiniz.
Research proposal hemen her üniversite tarafından istenen bir yazı parçasıdır. Bu konuda danışmanlık almak için bize sağ aşağıda bulunan mesaj butonundan, iletişim bölümünden ya da [email protected] adresinden ulaşabilirsiniz.
Research Paper Nasıl Yazılır?
Research paper formatı birçok farklı formatta veya yapıda olabilir. Bizim bu yazıda kullanacağımız veya yapısı şu şekildedir:
Research Paper Introduction (Giriş) Bölümü Nasıl Yazılır?
- Üzerine çalıştığınız konuya hakkında okuyucuya genel bir bakış sunun – ana iddianızı veya argümanınızı ekleyin (thesis statement)
- Bu tezi neden yazdığınız hakkında kısa bir gerekçe (justification of the research) verin – okuyucularınıza araştırma makalenizin neden önemli olduğunu açıklayın (importance of the study)
- Research question kapsamı (research scope) ve planlanan yöntemin kısaca açıklayın (research method)
Issue (Problem) Bölümü
- Üzerine çalıştığınız konuyu ve problemin geçmişi hakkında bilgi verin.
- Bu problemin toplumu nasıl etkilediğini anlatın.
- Problemi tetikleyen sorunlar ve faktörler hakkında bilgi verin.
- Problemi çözmek için göstereceğiniz olası çözümler hakkında kısaca bilgi verin.
Research Paper Literature Review (Literatür Araştırması) Bölümü Nasıl Yazılır?
Bilimsel makale yazarken kullanılan araştırma eylemi, kendi içinde birikimli bir süreçtir. Bu, kişinin araştırma sürecinde topladığı bilgilerle literatüre bir şeyler katması anlamına gelir. Ve bu beklenti nedeniyle, literature review (literatür tarama) sürecinin konuyu daraltmada ve ayrıca konuyla ilgili background information sağlamada çok yardımcı olduğu yer burasıdır.
Bir literature review (literatür taraması) yapmak, araştırma yaptığınız konu hakkında hali hazırda bilinenleri belirlemeye yardımcı olur. Kapsamlı bir literature review yapmak, aynı zamanda size research probleminize her açıdan bakma fırsatı da sağlayacaktır.
Literature review birkaç yolla yapılır. Bunlar:
- İnternette anahtar kelime taraması: Literatürün gözden geçirilmesine başlamak için en iyi yerlerden biri online databaselerde anahtar kelime araması yapmaktır. Daha önce online databaselerin JSTOR, JSTOR, Science Direct, Springer, Web of Science, Google Scholar gibi siteler olduğunu belirtmiştik. Bu sitelerde, bir öğrenci, anahtar kelime araması ile, akademik dergileri ve akademik makaleleri inceleyebilir ve bulardan kendi araştırması için bilgiler alabilir. Burada amaç güvenilirliği yüksek olan, güncel ve saygın akademik yayınlardan bilgileri almaktır. Dergilerin bağımsız olması ve peer reviewed hakemli dergiler olması da önemlidir.
- Önceki araştırmaların kontrol edilmesi: Arama sürecinin bir sonraki adımı, güvenilir ve saygın kuruluşların konu ile ilgili yaptığı çalışmalara bakmaktır. Bu kuruluşlar araştırma konunuz hakkında ne buldular, ne paylaşıyorlar ve yayınlıyorlar? Araştırma özel olarak mı yoksa kamu tarafından mı finanse ediliyor? Araştırmacılar bir şirket veya vakıfla mı bağlantılı, yoksa üniversite araştırma kurumlarına mı bağlı? Finansman kaynaklarına veya olası çıkar çatışmalarına bakmak esastır çünkü araştırma çalışmasının güvenilirliğini tartarken bulgulardaki doğal önyargının dikkate alınması gerekir.
- Üniversite kütüphanesindeki kitapların incelenmesi: Artık üzerinde çalışılacak epeyce background information sahibi olduğunuza göre, üniversite kütüphanelerine de bir göz atabilirsiniz. Araştırma konunuzla ilgili akademik dergi makalelerini veya diğer primary kaynakları aramak için research database kullanın. Bu tür kütüphane araştırması, araştırmak istediğiniz konuyu (uzmanlıklardan alt uzmanlıklara kadar) araştıran kurumlardan ve akademisyenlerden işinize yarayacak çok bilgi almanıza yarayabilir.
- Akademik kaynakları kullanın: Hakemli akademik dergiler, özellikle kör hakemli değerlendirme sürecine (blind peer-review process) dahil olan hakemli dergiler araştırma çalışmasının kalitesini değerlendirmede altın standart olarak bilinir; ve akademik araştırma makalelerinde en yüksek güvenilirliğe sahiptirler. Bu tarzda değerlendirilmiş akademik yayınlardan alacağınız akademik bilgiler en yüksek güvenilirliğe sahip olacaktır. Ayrıca, araştırdığınız ve hakkında yazdığınız konuyla ilgili tanınmış araştırmacılar ve akademisyenler tarafından yayınlanan bazı kitapları da kullanabilirsiniz. Çalışmanız bir konferansta yayınlanır veya kabul edilirse, takip ettiğiniz alandaki diğer araştırmacılar tarafından sonraki çalışmalarda alıntılanma veya alıntılanma şansınız yüksektir.
Literature Review Outline
Research paper literature review kısmına bir outline çıkarmamız gerekirse, outline şu şekilde olacaktır:
- Teoriler, yapılar ve kavramlar (dergi makaleleri, ders kitapları ve ilgili yayınlar)
- Sorunu açıklamak için kullanılan ilgili teorileri veya konuya bir çözüm önermek için kullanılan teorileri tanımlayın
- Kavramlar veya teorik yapıları tanımlayın
- Konuyu açıklamak için kullanılan başlıca teorileri ve konu ile ilgili alaka düzeylerini anlatın
- Ampirik literatür (dergi makaleleri)
- Bugüne kadar yapılmış ilgili ampirik çalışmalara genel bakış
- Metodolojinin özeti
- Çalışmanızın ana bulguları nelerdi?
- Çalışmanın bulgularına ilişkin sınırlamalar nelerdi?
- Yazdığınız araştırma makalenizdeki yolunuz – literatür incelemesinde keşfettiklerinize göre değişiklik gösterir
- Kendi araştırmanızda (varsa) kimin kavram(lar)ını ve tanım(lar)ını kullanacaksınız?
- İnceleyeceğiniz konunun benzersiz yönlerini açıklayın
- Şimdiye kadar okuduklarınıza dayanarak, kendi araştırmanız için en uygun yöntemi tanımlayın.
Research Method (Araştırma Metodu) Bölümü
Research paper için bilgi toplarken kullanabileceğiniz çeşitli research method türleri bulunmaktadır. Sizin için en doğru yöntemi belirlemek için research problem’ı iyi anlamalısınız.
- Focus group: Amaç, zaman ve paraya fazla yatırım yapmadan küçük bir grup insandan çok fazla bilgi elde etmekse focus group kurmak participant kişilerden bilgi almak için iyi bir yöntemdir. Katılımcıları (participant), bir yerde toplamak ve onlardan research question maddelerine ilişkin bilgi sağlamalarını istemek iyi bir yöntemdir.
Kolaylık açısından uygun olsa da, focus group yönteminden elde edilen bulgular, katılımcılar keyfi olarak seçildiğinden, tüm popülasyona genelleştirilemez. Araştırmacı eğer research paper için nokta atışı bilgiler istiyorsa purposive sampling metodunu kullanıp katılımcıları kendi belirlediği kıstaslar ile seçebilir. Böylece katılımcıların research problem hakkında yeteri kadar bilgisi olduğu için katılımcılar sorulara güvenilir yanıtlar verebilir. - Survey veya questionnaire (anketler): Rastgele seçilen katılımcılarla büyük bir örneklem kullanılarak yürütülen araştırmalar, literatürde yaygın olarak görülmektedir. Bununla birlikte, survey veya questionnaire metotlarının da zayıf yönleri olduğunu unutmamak gerekir çünkü katılımcılar araştırma problemi hakkındaki fikirlerini dürüstlükle beyan etmeyebilirler (yani, politik cevaplar verebilirler). Bunun için de survey veya questionnaire sorularına cross-check yapılabilecek validity ve reliability skorlarını arttıracak sorular koyulur.
- Field experiments (saha deneyleri): Field experiment, bazı katılımcıları sabit tutarak diğer grupta oynamalar yaparak yapılan oynamaların nasıl sonuçlar vereceğini görmek için yapılır. Mesela, bir ilaç firması yeni çıkan bir baş ağrısı ilacının etkinliğini ölçüyor olsun. Başı ağrıyan iki gruptan birine gerçek ilaç verilirken ötekine ilaç yerine etkisi olmayan bir hap verilir. Etkisiz hap verilen gruba placebo grubu denir. Araştırmacılar burada ilacın etkisini (oynama burada ilaçtır) anlamak için bir gruba ilaç verirken placebo grubuna vermez ve ilacın gercekten işe yarayıp yaramadığını ölçmeye çalışır. Bu deney, field experiment olarak adlandırılır. Bunun yanı sıra, içerik analizi, deneyler, doğrudan gözlem veya katılımcı gözlemler gibi yöntemler de araştırmacılar tarafından araştırma sorularına cevap bulmak için kullanılan geleneksel yöntemlerdir.
Research Question Nasıl Yazılır?
Research question ve research method bir bilimsel araştırma makalesindeki en önemli kısımlardır. İlk olarak, research question belirlenmesinde kapsam (scope) ve zaman çerçevesi açısından spesifik olmalıdır. Bilimsel araştırmalarda, research question nicel, nitel veya karma bir metot aracılığı ile ölçülebilir olmalıdır.
Örneğin, araştırma sorunuz, seçmenlerin kadın bir başkan adayını destekleyip desteklemediğini göstermek istiyorsa, belki de en iyi yöntem, field interview yapmak veya bu seçmenlerle rastgele bir örnekleme yöntemi (random sampling method) kullanarak bir telefon anketi yapmaktır. Sorularınıza yanıt almanıza yardımcı olabilecek birçok yol vardır. Bununla birlikte, her yöntemin kendine özgü güçlü ve zayıf yönleri olduğunun farkında olmak çok önemlidir.
Research Method Outline
Research paper methods kısmına bir outline çıkarmamız gerekirse, outline şu şekilde olacaktır:
- Bilimsel araştırma makalenizdeki research question cümlelerini okuyucuya tanımlayın.
- Kullanacağınız research method (araştırma yöntemini) tanımlayın.
- Research sample (araştırma örneklemi) tanımlayın.
- Data analiz metodunuzu tanımlayın.
- Neden bu research method (araştırma metodunu) seçtiğinizi belirtin (research method justification).
- Study limitation (araştırma yazısındaki kısıtlamalar) bahsedin.
Results and Discussion (Sonuçlar ve Tartışma) Bölümü
Research methods (araştırma yöntemleri) ile veri topladıktan sonra sıra elinizdeki bilgileri anlamlandırmaya geldi. Results ve discussion bölümü, araştırmacının çalışmasındaki bulguları sunduğu ve önceki literatür ile karşılaştırarak yorumladığı bölümdür. Araştırmacı bu kısımda aynı zamanda konu üzerinde gelecekte yapılacak olası araştırmalar için yol da gösterir.
Result bölümü
İlk olarak, çalışmanızın bulgularından bahsetmek büyük önem taşır. Result kısmını yazan bir araştırmacı şu soruları kendine sormalıdır:
- Araştırmanızdaki bulgular research question (araştırma sorularını) yanıtladı mı?
- Eğer araştırmanıza paralel olarak hipotezler oluşturduysanız, araştırma sonuçları hipotezleri destekledi mi?
Ayrıca, okuyucunun verilerinizi ve bilgilerinizi anlamaya ve anlamlandırmaya çalışmasına yardımcı olmak için araştırma bulgularınıza tablolar, grafikler, istatistiksel şekiller ve diğer görsel temsiller biçiminde destek sağlamanız okuyucularınız için yararlı olacaktır.
Discussion Bölümü
Analiz yaparken, bir yazar ve araştırmacı olarak, çalışmanızın bulgularını yorumlamanız gerekecektir. Bu bağlamda şu soruları kendinize sormanız önemlidir:
- Sonuçlarınız akademik literatüre bir katkı sağlıyor mu
- Sonuçlarınız akademik literatür için önemli mi?
- Bulgular önceki literatürü destekliyor mu?
Mevcut kanıtlarla, bir araştırmacı olarak, ortaya çıkardığınız bilgilerin önceki literatür ile bağlamını kurmak ve önemini açıklamak size düşüyor. Discussion bölümü bulgularınızın önceki bulgularla karşılaştırıldığı ve analiz edildiği bölümdür.
Results and Discussion Outline
- Bulgulardan (findings) bahsedin.
- Bulgulardan bahsederken grafikler, chartlar ve illustration’lar kullanın.
- Araştırmanızın daha önceki araştırmalarla olan benzerliklerini ve ayrı düştüğü kısımları anlatın.
- Sizi şaşırtan araştırma sonuçlarını anlatın. Bazen research hypothesis (araştırma hipotezi) ile ters düşen sonuçlar elde edebilirsiniz.
- Study limitation (araştırma yazısındaki kısıtlamalar) bahsedin. Neler sizi zorladı? Neler araştırma yapmanızı kısıtladı?
Conclusions and Recommendations (Sonuç ve Öneriler) Bölümü
Conclusion and recommendations bölümü, yazarın her şeyi özetlemesi ve tutarlı bir anlatıya bağlamasını sağlar. Bir conclusion tipik olarak research question, methods, results gibi araştırmanın önemli bölümlerine değinir. Conclusion bölümü, okuyucuların çalışmanızın özünü tekrar hatırlamasını sağlar. Bu bölüm özellikle okuyucuların yeterli zamanları olmadığında veya hızlıca göz atmak istediklerinde hızlı bir şekilde araştırma yazınızı okumalarına yarar.
Conclusions and Recommendations Outline
- Kısaca research question (araştırma sorusu), research method (araştırma metodu) ve önemli bulgulardan bahsedin.
- Okuyuculara bu çalışmanın asıl amacını ve araştırma yazınızda neler başardığınızı kısaca hatırlatın.
- Gelecekteki araştırmacıların çalışmanızı nasıl genişletebileceğini veya geliştirebileceğini açıklayın.
- Research problem (araştırma problemi) çözmek için hazırladığınız önerilerini okuyucularla paylaşın.
References (Referans) Bölümü
Referanslar (references) araştırma makalelerinde kulladığınız kaynakları belirttiğiniz bölümdür. Referans tarzı araştırmanızın alanına veya üniversitenizin gereksinimlerine bağlı olarak değişebilir.
Tipik olarak kullanılan birkaç referans stili vardır. En yaygın kullanılanları APA stili ve MLA stilidir. Ancak, Harvard, Chicago, American Medical Association (AMA), APSA (American Political Science Association), ASA (American Sociological Association), IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) gibi birçok referans yöntemi vardır. References bölümünü yapmadan ve research paper için citation vermeden önce üniversitenizin stil kılavuzlarını kontrol edin ve sizden hangi yöntemi kullanmanızı istediğini iyice öğrenin.
APA (American Psychological Association) stili daha çok sosyal bilimler alanındaki kaynaklara atıfta bulunmak için kullanılmaktadır. Ayrıntılı bilgi American Psychological Association Handbook’da bulunabilir (6. baskı, 2. baskı).
MLA (Modern Language Association) stili en çok liberal sanatlar ve beşeri bilimler için kullanılır. Üzerindeki en son basılı kılavuz MLA Handbook’tur (8. baskı). Bu basım, her bir paper formatı için (basılı, çevrimiçi, e-kitaplar, vb.) bireysel öneriler sunmak yerine, yazarların her türlü kaynağa uygulayabilecekleri tek bir evrensel yönergeler setidir. Ayrıca, MLA stili ile research paper formatı ile yazarken parantez içindeki alıntıları doğru kullanmayı unutmayın.
Editing ve Proofreading
Term paper veya araştırma yazınızı yazdıktan sonra yaptığınız hataları gözden geçirmelisiniz. Yazma aşaması hızlı sürdüğü için gözden kaçan birçok yanlış olabilir. Bunlar,
- Yazım Hataları (Spelling Hataları)
- Dilbilgisi Hataları (Grammar Hataları)
- Noktalama Hataları (Punctuation Hataları)
- Yanlış Kelime Kullanımı (Incorrect Word Usage)
- Tutarsız Ton (Inconsistent Voice)
- Tire ve Büyük Harf Kullanımı Hataları (Capitalization and Hyphenation Hataları)
- Fiil Zaman Hataları (Verb Tense Hataları)
- Cümle Yapısı Hataları (Sentence Structure Hataları)
- Biçimlendirme Hataları (Formatting Errors)
- Deyim Hataları (Idiom Errors)
- Genel akış
gibi hatalar olabilir. Proofreading konusunu daha ayrıntılı öğrenmek için tıklayabilir, ya da proofreading ve editing hizmeti almak isterseniz bize sağ aşağıda bulunan mesaj butonundan, iletişim bölümünden ya da [email protected] adresinden ulaşabilirsiniz.
Bunun dışında editing yaparken soruları kendinize sormalısınız:
- Thesis statement açık ve net mi?
- Makaleniz iyi organize edilmiş mi ve başından sonuna kadar mantıksal geçişlerle kolay bir okuma sağlıyor mu?
- Fikirleriniz her paragrafta mantıklı bir sıra izliyor mu?
- Somut ayrıntıları ve gerçekleri kullandınız ve genellemelerden kaçındınız mı?
- Argümanlarınız thesis statement veya research question destekliyor ve kanıtlıyor mu?
- Tekrardan kaçındınız mı?
- Kaynaklarınız düzgün bir şekilde alıntılanmış mı?
- Yanlışlıkla intihal (plagiarism) olup olmadığını kontrol ettiniz mi?
- Diliniz açık ve net mi?
- Cümleleriniz akıcı ve anlaşılır mı?
- Sırf kelime veya sayfa tamamlamak için laf salatası yapmaktan kaçındınız mı?
- Dilbilgisi, yazım ve noktalama işaretlerini kontrol ettiniz mi?
Research Paper Checklist ve İlk Draft
Draft, araştırma makalenizin ilk taslağıdır ve olası değişikliklerin ilk gerçekleşeceği safhadır.
Research paper outline kısmındaki ilk bölümle başlayın. Yazdığınız, her şeyi okuyun. Paper yazarken kullanmayı planladığınız her fikri özetleyin, paraphrase edin veya quotation (alıntılar) yapın.
İlk outline, hele ilk kez term paper veya araştırma makalesi yazıyorsanız, hiçbir zaman mükemmel olmaz. Term paper veya araştırma yazınızı göndermeden önce research question’ı cevapladığından emin olmak için en az üç kere review edin ve inceleyin. Bir arkadaşınızdan veya bir profesyonelden draft’ınızı okumasını isteyin. Anlamakta güçlük çektiği yerleri sorun.
Burada size term paper outline yazarken dikkat etmeniz gereken bir research paper checklist vereceğiz. Bunları en az iki kez kontrol etmenizi öneririz.
Herhangi bir içerik hatası olup olmadığını bulmak için araştırma makalenizi okuyun. İstatistikleri ve rakamları iki kez kontrol edin. Argümanlarınızı outline biçiminize uyacak şekilde düzenleyin. Gerekirse draft’ı yeniden düzenleyin.
Research Paper Content Checklist
- Thesis statement kısa ve net mi?
- Yazdığım outline formuna uydum mu?
- Argümanlarım mantıklı bir sırayla sunuyor muyum?
- Plagiarism yaptım mı?
- Tüm kaynaklara uygun şekilde atıfta bulunuyor muyum?
- Referans yöntemine uydum mu?
- Tezimi güçlü argümanlarla kanıtladım mı?
- Niyetlerimi paper yazarken açıkça belirttim mi?
Research Paper Grammar Checklist
- Her paragrafa uygun bir topic sentence ile başladım mı?
- Argümanlarımı kanıtlarla veya örneklerle destekledim mi?
- Devam eden veya bitmeyen cümleler var mı?
- Gereksiz veya tekrarlanan kelimeler var mı?
- Cümle uzunlukları farklı mı?
- Bir paragraf veya fikir diğerine sorunsuzca akıyor mu?
- Herhangi bir yazım veya dilbilgisi hatası var mı?
- Alıntılar kaynak, yazım ve noktalama açısından doğru mu?
- Tüm alıntılarım doğru ve doğru biçimde mi?
- Contractions kullanmaktan kaçındım mı? “Can’t” yerine “cannot”, “don’t” yerine “do not” kullanın.
- Mümkün olduğunca third person ifade tarzı kullandım mı? “I think”, “I guess”, “I suppose” gibi ifadeler kullanmaktan kaçının.
- Argümanlarımı açık ve akıcı bir hale getirdim, ancak nesnel kalabildim mi?
- Bilimsel makalenin sonunda okuyucularımın aklında bir soru işareti bıraktım mı?
Research Paper Örnekleri
Bu bölümde size research paper örnekleri vereceğiz. Siz de eğer research paper yazmak isterseniz Academia’da hazırladığımız bu research paper PDF outline dosyasını kullanabilirsiniz. Ayrıntılı olarak İngilizce makale örnekleri okumak isterseniz tıklayabilirsiniz.
Research paper örneği
Bu research paper örneği, Obama’nın eski tweet’lerine content analizi yapan bir research paper örneği olarak verilmiştir. Daha önceki research paper örneği incelenirse, aşağıdaki örneğin yukarıda verilen formata uyduğu görülecektir. Siz de verdiğimiz araştırma makalesi formatına uygun olarak bu şekilde research paper yazabilirsiniz.
Bu research outline amacı, yazmaya başlamadan önce konunuzu dikkatlice düşünmenize ve mantıklı bir şekilde düzenlemenize yardımcı olmaktır. İyi bir research outline, iyi bir research paper yazmanın en önemli adımıdır. Anlatmak istediğiniz noktaların mantıksal olarak birbirini izlediğinden ve tamamladığından emin olmak için research outline formatınızı iyice kontrol edin. Araştırma taslağınıza (research paper outline) bir introduction, body paragrafları ve bir conclusion paragrafı ekleyin. İlk taslağı draft olarak oluşturabilir ve bir araştırma yazısı (research paper) yazarken düzenleyebilirsiniz.
Introduction paragrafı: Thesis statement ve research aim noktalarını (araştırma amacı) açıkça belirtin. Bu paper’ı yazmanızın nedeni nedir? Araştırmada ele alacağınız soruna nasıl yaklaşmayı planladığınızı da belirtin. Bu araştırmanızın metod kısmını oluşturacaktır. Bu research, bir olgusal rapor mudur, bir kitap incelemesi midir, bir karşılaştırma makalesi midir yoksa bir problemin analizi midir? Paper üzerinde ele alacağınız ana noktaları ve okuyucuların neden araştırma konunuzla ilgilenmesi gerektiğini kısaca açıklayın.
Body paragrafları: Thesis statement (tez cümlesini) desteklemek için argümanlarınızı sunduğunuz yer burasıdır. Bu bölüm, bölümünüze, profesörlerinizin gereksinimlerine vb. bağlı olarak değişebilen birçok bölüme ayrılmıştır. Bu bölüm genellikle bir literatür taraması (literature review), metodoloji (methods), analiz (analysis), sonuçlar (results) ve tartışmadan (discussion) oluşur.
Conclusion paragrafı: Bu bölümde thesis statement ya da research question yeniden ifade edilir ve argümanlarınızı özetlenir. Elde edilen bulgulardan neden bu sonuca vardığınız açıklanır. Araştırmanızın neden değerli olduğu ve elde edilen sonuçların gelecekteki araştırmalar için nasıl kullanılabileceği de gözler önüne serilir.
Research paper örneği PDF
Bu kısımda ise size ayrıntılı olarak hazırlanmış bir research paper (PDF) örneği vereceğiz. Linke tıklayarak Academia sayfamızdan örneğe ulaşabilirsiniz.